Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile merkezi Bağdat hükümeti arasında yeniden bütçen pay gönderme krizi yaşanıyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanlık ofisi tarafından yapılan açıklamada, Bağdat'ın kendilerine bütçeden pay göndermesini askıya aldığı ifade edildi.
Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani konuyla ilgili olarak dün Irak Başbakanı Hayder Abbadi ile bir araya gelmişti. Görüşmede Bağdat yönetiminin, mali sıkıntıları sebep göstererek Kürt yönetimine söz verilen ödeneğin yapılamayacağını duyurduğu belirtiliyor.

Irak Başbakanı Hayder Abbadi'nin basın ofisinden yapılan açıklamada ise, "Irak sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Güvenlik ve ekonomik sebeplerden dolay Erbil'e bütçeden ayrılan ödeneği gönderemiyoruz. Ancak, iki taraf da daha önce yapılan anlaşmaya bağlıdır." ifadelerine yer verildi. Geçen yıl taraflar Kürt bölgesine bütçeden pay ödenmesi konusunda anlaşmaya varmıştı.
Anlaşmaya göre, geliri merkezi hükümete verilmek üzere Erbil her gün Ceyhan'a 550 bin varil petrol gönderecek. Bağdat ise Irak bütçesinden Kürt Yönetimi'ne yüzde 17 payı gönderecek.