Bağımsız Devletler Topluluğu'na (BDT) üye ülke dışişleri bakanları Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bir araya geldi. Tam katılım sağlanan toplantıda bakanlar, İran'ın nükleer programı ile ilgili İsviçre'nin Lozan kentinde varılan mutabakattan memnun kaldıklarını bildirdi.

BDT Dönem Başkanı Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, "İran'ın nükleer programı ile ilgili müzakerelerin önemli etabı sonuçlandı. Bu müzakere sonuçlarından memnunuz." dedi. Bu konunun hem Orta Asya hem de BDT bölgesi açısından önemli olduğuna dikkat çeken Bakan İdrisov, söz konusu müzakerelerde Rus heyetinin de yapıcı rolü olduğunu ifade etti.

Kırgız Dışişleri Bakanı Erlan Abdıldayev'in ev sahipliğinde yapılan toplantıya, aralarında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da bulunduğu bütün üye ülke bakanlarından tam katılım gerçekleşti. Toplantı gündemindeki 10 konu üzerinde değerlendirme yapıldı. Bakanlar, sınır güvenliği, ikili ilişkiler yanı sıra pek çok konuda görüş alışverişinde bulundu.

Bir sonraki bakanlar toplantısının sonbaharda Kazakistan'ın başkenti Astana'da yapılması kararlaştırıldı.

BDT İcra Sekreteri Sergey Lebedev basın toplantısında, dış sınırlarda sınır güvenliğini güçlendirmekte işbirliği yanı sıra acil durumlarla ilgili işbirliği konularının görüşüldüğünü ifade etti. Lebedev, tam katılım ile çok yapıcı bir toplantı gerçekleştiğini belirtti.