Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yabancı savaşçılarla ilgili değerlendirmelerde bulunarak, "Burada iki yönlü çalışan, istihbaratlara çalışan insanlar da var. En son üç İngiliz’in Suriye’ye geçişine yardım eden kişi koalisyon içindeki bir ülkenin istihbaratına çalışan, o ülkenin vatandaşı demiyoruz. Suriye vatandaşı ama koalisyon içindeki bir ülkenin istihbaratına çalışan bir kişi." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Makedonya Dışişleri Bakanı Nikola Poposki'yle baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ve Poposki, anlaşma imzaladı. Basın toplantısında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin Kuzey ülkelerine yönelik politikasını gözden geçirip ve daha cazip hale getirmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, "Norveç de Avrupa Birliği’ne hayır dedi, referandumda halk hayır dedi. Şimdi İzlanda vazgeçiyor demek ki Avrupa Birliği söylediğim tüm alanlardaki politikalarını gözden geçirip daha cazip hale gelmesi gerekiyor. Müzakere yapan bir ülkenin Bakanı olarak dostça söylüyorum." ifadelerini kullandı.

"İSTİHBARAT PAYLAŞIMINDA CİDDİ EKSİKLİKLER VAR"

Yabancı savaşçılarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Yabancı savaşçılar olgusu şu anda sadece ve Irak’taki kaos ya da çatışma ortamı, sivil savaş ortamıyla bağlantılı değil. Nerede bir çatışma varsa yabancı savaşçıları görüyoruz. Ukrayna örneğini veriyorum, 35 bin civarında yabancı savaşçı vardı. Ateşkesten sonra ne kadarı kaldı, ne kadarı geri döndü bilmiyoruz. Ama özellikle Suriye ve Irak’taki yabancı savaşçıların oralara geçişi bakımından Türkiye önemli bir ülke. Türkiye bir transit ülke durumunda. Çok karmaşık bir durum. Türkiye’den tedbir alması bekleniyor, bu doğal. Biz de zaten tedbirlerimiz artırıyoruz sürekli. Hava alanlarında, toplu taşımanın yapıldığı tüm merkezlerde, sınır boyunda. Tarama merkezleri de kuruyoruz ve sonuçlar da elde ettik. Fakat tüm bu çabalarımıza rağmen bu sorunu ancak bir iş birliğiyle çözebiliriz ya da azaltabiliriz. Son zamanlarda bu konuda iş birliğimiz gerçekten güçleniyor. Hem Avrupa Birliğiyle hem de bu yabancı savaşçıların geldiği ülkelerle iş birliğimiz var fakat hala eksiklik de var. Özellikle bilgi paylaşımında, istihbarat paylaşımında ciddi bir eksiklik var. bu eksiklikleri de gidermek gerekiyor."

"ARACILAR SAYESİNDE 17 YAŞINDAKİ BİR KORELİ SURİYE’YE GİDİYOR"

Bakan Çavuşoğlu, başka bir sorunun da yabancı savaşçıların Avrupa Birliği ülkeleri tarafından o ülkelerden ayrılmadan önce o ülkelerde durdurulamaması olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, "Bunun için ortaya koyduğu gerekçeler bizim için doğrusu geçerli değil. Demokratik ülkeyiz. İşte insanların özgürce seyahat etmesini engelleyemeyiz, biliyoruz. DEAŞ’a katılacaklarını ama engelleyemeyiz. O zaman bu tabi başka soruları da ortaya çıkarıyor. Acaba kasıt mı var? Bazı açıklamalar da oldu, gitsin orada ölsünler diye. Bu karmaşık bir durum. Sınırdan, Türkiye’den de olsa, diğer bölgelerden de olsa gelseler bunlara yardım eden insanlar var. Burada daha önce yardım eden başka insanlar da yakalandılar. Örneğin bir Koreli. 17 yaşında genç, Suriye plakalı arabayla geçişi sağlanıyor, araba kiralanmış. Aracılar var. Aracılar sayesinde 17 yaşındaki bir genç Suriye’ye gidiyor. Nasıl geçtiği kameralarda da tespit ediliyor." dedi.

Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Burada iki yönlü çalışan, istihbaratlara çalışan insanlar da var. En son üç İngiliz’in Suriye’ye geçişine yardım eden kişi koalisyon içindeki bir ülkenin istihbaratına çalışan, o ülkenin vatandaşı demiyoruz. Suriye vatandaşı ama koalisyon içindeki bir ülkenin istihbaratına çalışan bir kişi. Bu kadar karmaşık bir durum var. Bizim söylemeye çalıştığımız bu çok karmaşık bir durum. Bu konuda iş birliği yapmamız lazım. Geçen gün yine New York Times ‘da çıktı. Sürekli Türkiye eleştiriliyor. Türkiye bu işte gönülsüzmüş ya da gerekli tedbirleri almıyormuş gibi Türkiye’ye yönelik suçlamalar var. Biz buna isyan ediyoruz. Türkiye üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. 12 bin 519 kişiye Türkiye’ye giriş yasağı koyduk. Aynı şekilde yakalayıp da sınır dışı ettiğimiz kişilerin sayısı bin 154’e çıktı. Bu da geçen haftaki rakam. Bu kişilerin yarısı hakkında bize ulaşmış bir bilgi yoktu. Bizim istihbaratımızın ve güvenlik güçlerimizin titiz çalışmaları sonucunda bu kişiler yakalandı. Bu kişileri geri gönderdikten sonra bir bakıyorsunuz Fransa’da olduğu gibi polise saldırıyor. Sonra bir bakıyorsunuz bu kişilerin bazıları yine hava alanına geliyor. Türkiye sınırlarına geliyor. Biz de diyoruz ki bu nasıl oluyor? DEAŞ’a gelmiş, dönerken yakalamışız geri göndermişiz ya da Suriye’ye geçerken. Gerek DEAŞ’a gerek rejime de katılanlar var. PYD içinde de savaşan var, sadece DEAŞ’ta değil. Tüm oradaki radikal unsurların içinde, terör örgütlerinin içinde yabancı savaşçılar var. Burada tamamen sorumluluğu Türkiye’ye yüklemek haksızlık."

"16 KİŞİYLE İLGİLİ ŞU ADA ELİMİZDE BİLGİ YOK"

Bakan Çavuşoğlu Endonezya’dan gelen bir gruptan 16’sının Suriye’ye geçerken güvenlik güçleri tarafından yakalandığını söyleyerek, "Şu anda sığınma merkezindeler. Gerekli işlemler, soruşturmalar devam ediyor. Diğer bahsettikleri 16 kişiyle ilgili şu anda elimizde bir bilgi yok. Bu konuda da güvenlik güçlerimiz ve istihbaratlarımız birlikte çalışacaklar. Bu konuda da Endonezya ile bilgi paylaşımı yapıyoruz." diye devam etti.

Eğit-donat ile ilgili teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Özellikle Amerika ile Türkiye arasında askerler arasında eğit donar programını uygulayacak kişiler arasında teknik çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki süreçte başlayacak. Bu teknik çalışmaları en kısa zamanda tamamlamaya çalışıyorlar. Ama bazen beklemediğiniz şeyler ortaya çıkıyor. En kısa zamanda bunu tamamlayıp eğit donat programına başlayacağız." şeklinde konuştu.