Beyaz Saray, ABD Savunma Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ayrı ayrı yapılan açıklamalarda, IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye ile herhangi bir anlaşmaya varılmadığı dile getirildi. Yapılan açıklamalarda, görüşmelerin sürdüğü ve henüz sonuca varılamadığı vurgulandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e, günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun IŞİD ile mücadeleye yönelik açıklamaları soruldu. IŞİD ile mücadele konusunda Türkiye'yle herhangi bir anlaşmanın söz konusu olmadığını kaydeden Earnest, iki ülke arasında görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

ABD ve Türkiye arasındaki koordinasyonu derinleştirecek anlaşmalarla ilgilendiklerini belirten Earnest, “Şu anda iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmayı doğrulayamam.” ifadelerini kullandı.

"TÜRK DIŞİŞLERİ BAKANI İLE ÇELİYORSUNUZ"

Josh Earnest, gazetecinin, “Türk Dışişleri Bakanı'nın söyledikleri ile çelişiyor görünüyorsunuz.” yorumu üzerine, “Dışişleri Bakanı'nın söyledikleriyle çelişmiyorum. Sadece, bu görüşmelerin devam ettiğini dile getiriyorum.” dedi. Earnest, iki ülke arasında görüşmelerin sona erdiğini doğrulayamayacağını bir kez daha dile getirdi.

Benzer sorular Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby’ye de soruldu. Kirby de Beyaz Saray Sözcüsü Earnest gibi görüşmelerin henüz sonuçlanmadığını kaydetti. Türk tarafı ile yapılan görüşmeler kapsamında teknik detayların ele alındığını belirten Kirby, “Bu detayları şu anda nihayetlendiriyoruz.” dedi. Kirby, Çavuşoğlu’nun aksine teknik detayların tamamlanmadığını ancak son şeklinin verilmesi amacıyla görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

PENTAGON DA DOĞRULAMADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun açıklamalarını ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da doğrulamadı. Cihan Haber Ajansı’nın (Cihan) konuya ilişkin sorusuna yazılı açıklama yapan Savunma Bakanlığı Basın İlişkileri Yetkilisi Elissa Smith, IŞİD ile en etkili mücadelenin yapılabilmesi adına Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Temmuz ayında Başkan Obama ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde IŞİD'e karşı işbirliğin artırılacağı yönünde bir mutabakata ulaşıldığını hatırlatan Smith, iki ülke kuvvetlerinin bu mutabakatın operasyonel unsurlarını uygulayabilmek için çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD ile IŞİD karşıtı operasyonlara yönelik anlaşmanın teknik müzakerelerinin tamamlandığını açıklamıştı.