AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Yunanistan AB’den Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Nikos Ksidakis ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Yunan hükümet makamlarının bunlar mülteci değil birer darbeci olarak değerlendiklerini biliyoruz. Yargı süreci işliyor. Biz bu sürecin bir an evvel tamamlanmasını ve bu 8 tane katilin ülkemize iadesinin beklentisi içerisindeyiz” dedi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Atina’daki temasları kapsamında Yunanistan AB’den Sorumlu Dışişleri Bakan Vekili Nikos Ksidakis ile görüştü. Ksidakis ve Çelik görüşmenin ardından basına açıklama yaptı. Bakan Çelik, Yunanistan’a geldiği andan itibaren çok iyi bir şekilde ağırlandığını ve bu nedenle de Ksidakis’e teşekkürlerini sundu. Çelik, dost bir ülkede bulunduklarını aktararak, “Her zaman olduğu gibi tür devleti ve milleti adına barış, dostluk, kardeşlik ve işbirliği mesajı getirdim. Biz 15 Temmuz’da karşı karşıya kaldığımız hain darbe girişimi sonrasında ilk destek verenlerden biri olan seçilmiş hükümetimizi, seçilmiş cumhurbaşkanımızı destekleyen Yunanistan hükümetine, Çipras’a ve sayın bakana teşekkür ediyoruz. Her zaman Yunanistan’ın istikrar ve refah içinde olmasını destekliyoruz” dedi.
Dün Çipras ile gerçekleştirdiği görüşmede Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı’nın en son İzmir’de yapıldığını ve Yunanistan’da yapılmasına dair Cumhurbaşkanının mesajı ilettiğini kaydeden Bakan Çelik, Çipras’ın bu toplantı için Selanik’i düşündüklerini ve en kısa sürede bunu planlayacaklarını aktardı. Bakan Çelik, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
“Türkiye’de darbe girişimin gerçekleşmesinden sonra asker elbisesi giymiş 8 tane darbeci katil helikopterle Yunanistan’a geçti. Bunların yargı sürecini hassasiyetle izliyoruz. Yunan hükümet makamlarının bunlar mülteci değil birer darbeci olarak değerlendiklerini biliyoruz. Bundan dolayı teşekkür ediyoruz. Yargı süreci işliyor. Biz bu sürecin bir an evvel tamamlanmasını ve bu 8 tane katilin ülkemize iadesinin beklentisi içerisindeyiz.”
“Türkiye ve Yunanistan yalnız bırakılmıştır”
Ksidakis ile göç problemini de ele aldıklarını hatırlatan Bakan Çelik, “Türkiye 3 milyon kişiyi misafir ediyor. Bu kadar büyük bir yükün karşısında Türkiye, AB kurumları tarafından yeterince desteklenmemiştir. Türkiye ve Yunanistan yalnız bırakılmıştır. Buradan bir kez daha Türkiye ve Yunanistan’a karşı sorumlulukların yerine getirilmesi için AB kurumlarına çağrı yapıyoruz. Bu kadar büyük bir insani sorunu, bu kadar büyük bir siyasi sorunu bütün küresel sistemin beraber üstlenmesi lazım, sorumluluklarını yerine getirmesi lazım. Bu konuda gerek mekanizmalar konusunda desteklemek için, gerekse mali yardımlar konusunda AB kurumları geç kalmaktadır, yavaş işlemektedir. Bu da önümüzdeki insani dramın daha da büyümesine yol açmaktadır” diye konuştu.
“Pek çok ülke Türkiye’yi tanıma konusunda yetersiz”
Avrupa coğrafyasında gider yükselen ırkçı akımların, islamofobik akımların, yabancı akımların ortak gelecek için tehlike arz ettiğini kaydeden Bakan Çelik, “Bunlara karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Paylaştığımız ortak değerleri, demokratik değerleri korumak konusunda daha çok ısrarcı olmamız gerekiyor. Kendisinin de belirttiği gibi pek çok ülke Türkiye’yi tanıma konusunda yetersiz. O sebeple de yanlış açıklamalar yapıyorlar. Türkler ve Yunanlar birbirlerini en iyi tanıyan millettir. Bu konuda da dayanışma göstermemiz gerekiyor. Türkiye ve Yunanistan arasındaki dostluk, iş birliği artacaktır. Ortak refahımızı arttırmak için geleceğimizi daha güçlendirmek için daha çok işbirliği yapacağız. en güzel Türk ve Yunan yemeklerinin isimlerini ortak. Geleceğimiz de o şekilde güzel bir şekilde ilerleyecek” ifadelerini kullandı.