AB Bakanı Ömer Çelik, Halep’te yaşananlarla ilgili, İletişim çağındayız, dünya küresel bir köy oldu deniliyordu. Küresel bir köy olacak birbirinden haberdar olacak bir dünyada kadar bir küresel bir katliam gösterisinin önüne geçilemiyor bu da büyük bir utançtır dedi.
AB Bakanı Ömer Çelik, Almanya’nın başkenti Berlin’de temaslarının ardından basın mensuplarına açıklamada bulundu. Bakan Çelik, Halep basın mensuplarının ile ilgili sorusuna, “20. yüzyılda kazanılmış ne varsa Birinci Dünya savaşı ve İkinci dünya Savaşından sonra ders çıkarma anlamında ne varsa her şeyin sıfırlandığı bir noktadayız Halep’e baktığımızda. Srebrenitsa’dan sonra, bu açık vahşetten sonra ‘herhangi bir şekilde bir soykırım olmaz, bir halk dünyanın gözünün önünde katledilmez’ deniliyordu. Herkesin gözü önünde Halep’te insanlık katlediliyor. Öncelileri denildi ki Esad ile kırmızı çizgilerimiz var. Nedir kırmızı çizgiler. Esad, hava kuvvetlerini kullanırsa Esad’ı askeri olarak durdururuz denildi. Daha sonra kırmızı çizgimiz kimyasal çizgi kullanırsa yaparız denildi. Esad kimyasal silah da kullandı yine yapılamadı. Orada insanlığa dair tüm çizgiler aşındırıldı, insanlar orada soykırıma tabi tutuluyor. Onsan sonra siyasi çözüm denildi. Cenevre 1 süreci, Cenevre 2 süreci neredeyse muhaliflere, Esad rejimin tezlerini kabul ettirme sürecine dönüşüyordu. Cenevre’deki gelişmeler devam ederken Rusya’nın ve rejimin muhalifleri bombardımanı devam ediyordu” diye konuştu.
Bakan Çelik, Fikirdaş Ülkeler toplantısında dünyanın bir takım hür ülkelerinin modern dünyanın en önemli demokratik ülkelerinden bazılarının uluslararası topluma Esad’ın tezlerini kabul ettirmeye çalıştığını bildirerek, “Çifte standart diyemeyeceğimiz, çoklu standart diyebileceğimiz her türlü değerin aşındığı ve aşındırıldığı tablo var. Ama sonuç olarak mazlum Suriye halkı, oradaki çocuklar göz göze katlediliyor. Bütün dünyanın modern kurumlarının BM’nin, diğer kurumların yapabildiği tek şey kınama ifadelerinde bulunmak. İnsanlığa ait kazanılmış değer diyebileceğimiz ne varsa Halep’te sınava tabi tutuluyor. Ateşkes olmuştu. Ateşkes yine bozuldu. Oradan sivil halk çıkabilsin diye verilen süreye tahammül edemiyorlar, açılan koridora tahammül edemiyorlar. Bu kadar ağır silahlarla savunmasız bir halkın bu şekilde katledilmesi söz konusu olabilir mi? modern dünyanın önünde, modern kurumların önünde bir halk soykırıma tabi tutuluyor. İnsanlık için olabilecek utançların en büyüğü durumdadır. İletişim çağındayız, dünya küresel bir köy oldu deniliyordu. Küresel bir köy olacak birbirinden haberdar olacak bir dünyada kadar bir küresel bir katliam gösterisinin önüne geçilemiyor bu da büyük bir utançtır” ifadelerini kullandı.