Alman iç istihbarat kurumu Federal Anayasayı Korumu Teşkilatı (BfV) raporuna göre geçtiğimiz yıl Almanya’da aşırı sağ motifli 990 şiddet olayı yaşandı. Suriye’ye terör örgütü IŞİD’e katılmak için gidenlerin sayısı 700’u bulurken, IŞİD’e katılımların daha çok Selefi hücreleri ve internet üzerinden olduğu ifade edildi.

Alman Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) 2014 raporunu açıkladı. Raporu, BfV Başkanı Dr. Hans- Georg Maassen ile birlikte kamuoyuna tanıtan Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Almanya’da aşırı sağ motifli şiddet eylemlerinin arttığını söyledi.

Aşırı sağ potansiyelinin 21 bin insanı bulduğunu ifade eden de Maiziere, geçtiğimiz yıl 990 aşırı sağ şiddet olayının yaşandığını bunun 2008’den bugüne en yüksek rakam olduğunu vurguladı. Mülteci yurtlarına saldırıların da arttığını söyleyen Federal İçişleri Bakanı de Maiziere “Bir önceki yıl mülteci yurtlarına 45 saldırı yapıldı. 2014’te saldırıların sayısı 170’e yükseldi. Bu yılın ilk yarısında 150’den fazla saldırı oldu. Her saldırı hukuk devletine yapılmıştır. Mülteci kabul eden yerleşim yerlerinin belediye başkanlarına yapılan aşırı sağ tehditleri kabul edemeyiz. Her mültecinin ve iltica başvuru yapanın bu ülkede güvenli bir yaşam sürme hakkı var." dedi.

Frankfurt’taki Avrupa Merkez Bankası ve G7 ülkeleri zirvesinde aşırı solcuların şiddet eylemlerini güvenlik birimlerinin başarı ile engellediğini ifade eden Bakan de Maiziere, aşırı sağ ve aşırı sol tehlikenin aynı ölçüde ele alınması gerektiğini kaydetti. Aşırı sağcıların insanların harekete geçirme potansiyeli olduğunu söyleyen BfV Başkanı Maassen, aşırı sağdaki şiddet artışını ise “tehlikeli gelişme” olarak değerlendirdi.

Aşırı solcuların ise mülteciler ve Euro politikası gibi toplumsal konuları kullanarak insanları harekete geçirmeye çalıştığını belirten Maassen, aşırı solun son zamanlara Suriye, Irak’taki gelişmeler nedeniyle PKK üzerinden dayanışmaya girdiğini kaydetti.

SURİYE’YE SAVAŞMAYA GİDENLERDE ARTIŞ YAŞANDI

Almanya’dan terör örgütü IŞİD’e katılmak için gidenlerin sayısının 700 öldüğünü söyleyen Bakan De Maiziere, IŞİD’e katılanların Selefilerin hücrelerinde ve yaygın olarak internet üzerinden devşirildiği bilgisini verdi. Almanya’da 300 kişinin tehlikeli kategorisinde olduğunu belirten Bakan, 2013’te 5 bin 500 olarak belirlenen Selefilerin sayısının 7 bine çıktığını aktardı.

MAASSEN’E MİLLİ GÖRÜŞ SORUSU

Anayasa Koruma Teşkilatı Raporu’nda yer alan Milli Görüş hakkında bir gazetecinin sorusu üzerine Maassen, Milli Görüş’ün anayasal temellerle, kadın erkek eşitliği ve parlamenter sisteme karşı tutumunda sorunlar olduğu gerekçesiyle takip edildiğini söyledi. BfV Başkanı, Mili Görüş'te bazı gelişmelerin yaşandığını bunu dikkate aldıkları bilgisini verdi.

Federal İçişleri Bakanı de Maiziere de Milli Görüş’ün raporda olmasına rağmen Müslüman toplumun önemli bir diyalog partneri olması sebebiyle İslam Konferansı’na katılmasına karar verdiklerini açıkladı.

PKK, AVRUPA’DA 25 MİLYON EURO PARA TOPLADI

Raporda terör örgütü PKK’nın geçtiğimiz yıl Avrupa’da 25 milyon Euro yardım topladığı bilgisi yer alıyor. PKK’nın üye potansiyelinin ise 13 binden 14 bine çıktığı belirlendi. Anayasayı Koruma Teşkilatı raporuna göre Almanya’da organizasyon yapılanmasını 30 bölgeye ayırarak gerçekleştiren PKK’nın Irak ve Suriye’de terör örgütü IŞİD’e karşı mücadelesiyle sempati elde ettiği ve bunu PKK yasağının kaldırılması için kullanmaya çalıştığı bilgisi yer alıyor.