Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca'nın, tutuklanmasına bir tepki Avustralya'dan geldi. Avustralya'nın Yeni Güney Galler Eyaleti Çok Kültürlülük Bakanı Victor Dominello, özgür basının, demokrasinin olmazsa olmazlarından biri olduğunu vurguladı. Türkçe olarak "Gazeteciler hapiste olmamalı." ifadesini kullanan Dominello, basına yapılan saldırıları, özgürlüğe yapılmış saldırılar olarak niteledi.

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Bakan Dominelle önemli açıklamalarda bulundu. Gazetecilerin çok farklı bahaneler veya sebeplerle cezaevinde tutulmalarının kabul edilemez olduğuna işaret eden Dominello, şu anda hapiste olan gazetecilere de mesaj yolladı. Dominello, "Ben bu gazetecileri büyük bir minnetle anıyorum. Nasıl bir mücadele verdiklerini tahmin ediyorum. Daha önce avukat olarak çalıştım. Bu yüzden basın mensuplarının toplumumuz için ne kadar önemli bir roller üstlendiğini yakinen biliyorum. Bu açıklamalarımızla yeterince, içinde bulundukları durumları yeterince vurgulayabileceğimi zannetmiyorum. Gazeteciler uzun saatler boyunca çalışıyorlar. Üstelik tıpkı avukatlar ve politikacılar gibi yaptıkları iş nedeniyle sık sık eleştiriye maruz kalırlar; ama toplumun işleyişinde çok kritik bir role sahiptirler." dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZI

Son dönemlerde dünyanın değişik yerlerinde medyaya yönelik baskının arttığına işaret eden Bakan Dominello, "Basına yapılan saldırıları, özgürlüğe yapılan saldırılar olarak tanımlıyoruz." ifadesini kullandı. Türkiye'de medyaya yapılan baskıya değinen Dominello, demokrasilerde, basın özgürlüğünün önemli bir şart olduğunu işaret ederek, "Diyelim ki nefis bir pasta yapmak istiyorsunuz. Bir demokrasi pastası diyelim. Bunun malzemeleri olarak, bir parlamentoya, oy verecek insanlara ihtiyacınız var. Ayrıca bağımsız bir yargı şarttır. Bunlar arasındaki en önemli ihtiyaçlardan birisi ise bağımsız bir medyadır. Bu 4 unsur demokrasinin olmazsa olmazlarıdır." dedi.

Avustralya'da yüzlerce farklı fikir, düşünce ve inanca sahip etnik toplumun uyum içinde yaşadığına atıfta bulunan Bakan Dominello konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bence bizler dünyadaki en harika ülkelerden birisinde yaşıyoruz. Çünkü kaynaklarımız bol. Ama bunu söylerken sadece madenleri, mineralleri ya da elmasları kastetmiyorum. Çünkü bizim asıl elmaslarımız, yer üstünde yaşayan insanlarımızdır."

BAĞIMSIZ MEDYA YOKSA, HÜKÜMETİ DENETLENEYECEK KURUM KALMAZ

Dünyanın farklı coğrafyalarında gazetecilere yapılan saldırıları ve hapis cezalarını şiddetle kınadığını belirten Dominello, basına yapılan saldırıların aslında özgürlüğe yapılan saldırılar olduğunu belirtti. Açıklamalarının devamında Dominello, Mısır'da El Cezire'nin Avustralyalı muhabiri Peter Greste'nin haksız suçlamalarla hapiste 400 gün tutuklu kaldıktan sonra ancak serbest bırakıldığına dikkat çekti. Dominello ayrıca, "Eğer bağımsız bir medyanız olmazsa, o zaman hükümeti denetleyebilecek kimse kalmaz." uyarısında bulundu.