Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, 1. Avrupa Oyunları (BAKÜ 2015) için görkemli bir açılış töreni düzenlendi. Oyunlar için inşa edilen 68 bin kişilik Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda gerçekleştirilen açılış törenine yerel sanatçılar ve yüzlerce gönüllülerden oluşan dans grubunun gösterisi damgasını vurdu. Azerbaycan'ın milli halı motiflerini, finalinde ise Azerbaycan bayrağını etekleriyle oluşturan dansçılar, stadı hınca hınç dolduran izleyicilerden uzun süre alkış aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, BAKU 2015 Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi Başkanı Mihriban Aliyeva ve Avrupa Olimpiyat Komitesi Başkanı Patrick Hickey'in seyircileri selamlamasından sonra milli marş eşliğinde göndere Azerbaycan Bayrağı çekildi.

Avrupa oyunları meşalesinin Parolimpiyat sporcusu İlham Zekiyev tarafından stada getirilmesinden sonra Azerbaycan'ın büyük şairi Nizami Gencevi'nin Leyla ile Mecnun eseri temalı sahne gösterisi sergilendi.

Daha sonra açılış seremonisine, oyunlara katılan ülke milli takımlarının geçişleri yapıldı. Sırasıyla Yunanistan, Arnavutluk, Andorra, Ermenistan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs Rum Kesimi, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya Makedonya, Fransa, Gürcistan, Almanya, İngiltere, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İsrail, İtalya, Kosova, Litvanya, Lechtanstain, Luksenburg, Malta, Moldova, Monoko, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, San Marino, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre'den sonra sahne alan Türk Milli Takımı seyirciler tarafından ayakta alkışlandı. Ukrayna ve ev sahibi Azerbaycan'dan sonra takımların geçişi sona erdi.

BAKÜ 2015'in açılış gecesi, ünlü pop şarkıcısı Lady Gaga repertuarındaki sözleri John Lennon'a ait İmagine adlı şarkısını seslendirdi. Daha sonra Avrupa Oyunları Organizasyon Komitesi adına geceye katılanlara hitap eden First Lady Mihriban Aliyeva söz konusu oyunlarla spor tarihinde yeni bir sayfanın yazıldığını ve bu sayfanın ülkesi Azerbaycan adına gerçekleştirmiş olmaktan büyük gurur duyduklarını ifade etti. Avrupa olimpiyat komitesi Başkanı Patrick Hickey de Azerbaycan'a Avrupa sporuna ve olimpiyatlara sağladığı katkıdan dolayı teşekkür etti.

Avrupa Oyunları açılış gecesi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in oyunların başladığını ilanından sonra çeşitli ışık, sahne ve havai fişek gösterileriyle son buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da izlediği Avrupa oyunları açılış programını Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanovic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikolic, Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Mladen İvanic, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı Jan Hamacek, Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, San Marino Kralı Andrea Belluzzi ve Roberto Venturini, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Kurbankulu Berdimuhammedov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ürdün Prensi Ali bin el-Hüseyin, Slovakya Parlamentosu Başkanı Peter Pellegrini, Suudi Arabistan Prensi Abdullah bin Musaad Bin Abdulaziz, Monako Prensi II Albert, İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Elwood, Letonya eski Cumhurbaşkanı Vladis Zatlers, Kazakistan Başbakanı Karim Masimov, Beyaz Rusya Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin statta canlı izledi.