Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de üst düzey devlet yöneticilerinin de katıldığı 3. Küresel Açık Toplumlar Forumu başladı. Forumun açılış konuşmasını yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, programda dünya siyasetini ilgilendiren önemli konuların ele alınacağını söyledi. Üst düzey siyasetçilerin Bakü'de buluşmasını benzersiz bir fırsat olarak değerlendiren Aliyev, ülkesinin Avrupa ve Asya arasında coğrafi ve siyasi köprü olduğuna vurgu yaptı. Azerbaycan'ın bir genç ülke olarak kısa zamanda büyük işler başardığını dile getiren Cumhurbaşkanı, ülke ekonomisinin en hızlı kalkınan ekonomiler arasında bulunduğunu kaydetti.

Azerbaycan'ın tarihi topraklarının yıllardır işgal altında olduğuna dikkat çeken Aliyev, BM Güvenlik Konseyi'nin bu konuda 4 kararı olmasına rağmen uygulanmadığını hatırlattı. Aliyev, " Artık çifte standartlar gelenek haline gelmiş durumda. Karabağ sorunu zamanında çözülseydi, bugün bölgede benzer sorunlar yaşanmazdı." dedi.

Azerbaycan Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi, Uluslararası Nizami Gencevi Merkezi ve Madrid Kulübü tarafından düzenlenen foruma; Türkiye, ABD, Almanya, İsrail ve İtalya başta olmakla 72 ülkeden üst düzey siyaset, uzman ve bilim adamları katılıyor. Forumda, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile birlikte Türkiye'den 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de yer alıyor.
Oturumlar şeklinde iki gün devam edecek küresel forumda, etnik ve diğer zeminde yaşanan çatışmalar, terör tehditleri, demokrasinin gelişimi, eğitim, çevre, enerji güvenliği, dinlerarası diyalog, kadınların toplumda rolünün güçlendirilmesi ve diğer önemli konular masaya yatırılacak.