Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 20 Ocak 1990 tarihinde çok sayıda sivil vatandaşın katledilmesiyle ilgili facia, Moskova’da gözyaşlarıyla anıldı. Katliamın 25. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende, Rusya’da yaşayan Azerbaycan diasporası, eski SSCB lideri Mihail Gorbaçov’u “katil” olarak niteledi.

Gorbaçov’un talimatıyla 20 Ocak’ta Sovyet askerleri Bakü’de, 148 kişiyi öldürmüş, 700’den fazla kişiyi de yaralamıştı. Azerbaycan Moskova Büyükelçiliği’nde katliamın 25. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen “Kanlı Ocak” başlıklı törene yabancı diplomatlar ve Azeri diaspora üyeleri katıldı. Törende Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı ve Azeri resmi haber ajansı AzerTAC’ın ortaklaşa yayınladığı “20 Ocak: Tarihimizin kanlı ve şanlı sayfası” adlı kitabın tanıtımı da yapıldı.

Törende konuşan Azerbaycan Moskova Büyükelçisi Polad Bülbüloğlu 20 Ocak faciasını hiçbir zaman unutmayacaklarını ifade etti. Azeri elçi, “Sovyet askerleri katliam yaptı, yüzlerce sivil insanı öldürdü. Bu faciayı hiçbir zaman unutmayacağız.” dedi. Törende, 20 Ocak katliamını anlatan bir video da gösterildi.

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rusya Azerileri Kongresi (VAK) İcra Başkanı İlgar Hacıyev, “Bu Azeri halkının tarihindeki en kara günlerden biri. Bu aynı zamanda tarihimizin şanlı sayfası. Çünkü o tarihte Azeri halkı kendi iradesini ortaya koydu ve önemli adım attı. Birlik gösterdi. Halkın birliği... Azeri halkı bağımsızlığı için kurbanlar verdi. O tarihte Azeri halkının unutulmaz lideri merhum Haydar Aliyev buraya gelerek cesaretli şekilde SSCB yönetimini sert eleştirdi. Aliyev’i de burada rahmetle anıyoruz.” dedi.

Rusya Azeri Gençleri Teşkilatı (AMOR) Başkan Yardımcısı Emin Hacıyev, “20 Ocak katliamının bugün 25. yıldönümü. Bu olayı halen unutamıyorum. Sovyet ordusu Bakü’ye girerek çok sayıda insanı öldürdü. Bu facia unutulmaz!” sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi.

Azeri elçi Bülbüloğlu, “Bugün Azerbaycan halkının ağır bir günü. 25 yıl önce bir facia yaşadık. Dönemin SSCB lideri Mihail Gorbaçov’un talimatıyla Sovyet ordusu Bakü’ye girdi. Tanklar, silahlar insanları öldürdü. Hatta insanlar evlerinde öldürüldü. Biz o zaman SSCB vatandaşı olduğumuz için bu katliamı anlayamadık. Azeri halkı barışsever, konuksever halk ve böyle bir kanlı davranışı anlayamadı. SSCB kendi halkına bu katliamı yaparken sonucunu hiç düşünmedi. 20 Ocak’ta artık SSCB’nin devam edemeyeceği de bu kanlı olayla ortaya çıktı. O zaman merhum lider Aliyev Moskova’da hastaydı, ama buna rağmen buraya geldi ve 1 gün sonra ilk defa olarak olayı siyasi olarak yorumladı. Aliyev ilk kez, “Bu cinayettir!” dedi. 1990 yılında bunu söylemek için çok büyük cesaret gerekiyordu. Liderimiz baba Aliyev de bunu yaptı.” dedi.