CHP İzmir milletvekili adayı gazeteci yazar Mustafa Balbay, Türkiye'de bugün bir diktatörlüğün yaşandığını belirterek, "Ben diktatörlüğün tarifini klasik bir şekilde yapmıyorum. Diktatörlük; bir kişinin milyonlarca kişiye hükmetmesi değildir. Milyonlarca kişinin, bir kişinin zulmünü kabul etmesidir." dedi. Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın medyaya baskısının da basın meslek ahlakını olağanüstü bir saldırıyla erozyona uğrattığını söyledi.

CHP İngiltere Birliği’nin düzenlediği konferansta konuşan Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklendi. Bir cumhurbaşkanının anayasaya göre tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Balbay, "Devlet kurumları arasındaki dengeden sorumlu olan cumhurbaşkanı, devlet kurumlarının arasındaki dengenin bozulmasında başlıca unsur haline geldi." dedi.

"MEDYADA MESLEKİ AHLAK EROZYONA UĞRATILDI"

Gazeteci Mustafa Balbay, Erdoğan’ın, medyada mesleki ahlakı olağanüstü saldırıyla erozyona uğrattığını belirterek, "Kurumlar (basın kuruluşları) ayakta kalmaya çalışıyorlar. Pek çok kurumun başındaki insanları tutuklamayla, her türlü yöntemle susturmaya çalışıyorlar. Geriye bir tek kişisel ahlak; insanların kendini koruması kalmış durumda." şeklinde konuştu. Balbay, işsiz gazeteci sayısının çalışanların sayısını geçmesi ise 'Aziz Nesin'lik bir tablo' diye nitelendirdi. Balbay, Erdoğan'ın sürekli medyaya yer alarak söylemlerini halka ezberletmeye çalıştığını dile getirdi.

Medyaya havuç vererek ve sopa vererek baskı uygulandığını ifade eden Mustafa Balbay, hakimler-savcılar marifetiyle de basının korkutulduğunu anlattı.

DİKTATÖRLÜĞÜN TARİFİ

İzmir milletvekili adayı, AKP hükümetiyle gelinen noktayı, 'Erdoğan’ın diktatörlüğü' olarak değerlendirdi. Balbay CHP’nin bu süreçle mücadele ettiğini belirterek, “Ben diktatörlüğün tarifini klasik bir şekilde yapmıyorum. Diktatörlük bir kişinin milyonlarca kişiye hükmetmesi değildir. Milyonlarca kişinin bir kişinin zulmünü kabul etmesidir. İşte şimdi biz bunun mücadelesini veriyoruz. Kabul etmiyoruz. Hayır diyoruz. En zor durumlarda bile hayır diyoruz.” şeklinde konuştu.

"HİÇBİR KURALIN OLMADIĞI BİR SEÇİMİN İÇİNDEN GEÇİYORUZ"

Balbay, cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara çıkarak, genel seçimde AK Parti’yi desteklemesine şu ifadeleri kullandı:

“Yine önceki seçimlerden farklı olarak cumhurbaşkanı, meydanlara çıkıyor ve işte 'Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Benim de bir aslan yatıyor. Oy verin' diyor. Gittiği her ilde Doğu’ya gidince Kur’an, Batı’ya gidince Atatürk posterleri. Hiçbir kuralın olmadığı bir seçimin içinden geçiyoruz.”

“AKP’NİN SANDIĞA GÖMÜLECEĞİNE İNANIYORUZ”

Mustafa Balbay, CHP’nin yaklaşan genel seçimlerde izlediği stratejiyi değiştirdiğini belirterek, AK Parti’nin icraatlerini tartışmak yerine, partinin planlarına odaklanıldığını söyledi.

Balbay, CHP’nin hazırladığı 199 sayfalık seçim bildirgesinin aynı zamanda partinin hükümet programı olduğunu ifade etti. İzmir milletvekili adayı, “77 milyonun tümüne hitap edebileceğimiz projelerimiz ki yolda zaman zaman dün olduğu gibi ara projeleri de açıklıyoruz. Toplumla paylaşıyoruz ve orada 77 milyonun hayatına öyle ya da böyle herkesin hayatına dokunacak bir planlama yaptık." dedi.

"AB SÜRECİNİ, BİRAZ ELDİVEN BİRAZ MERDİVEN OLARAK KULLANIYORLAR"

Mustafa Balbay, 2005 yılında, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) için başlattığı tam üyelik müzakerelerine ilişkin üyeliğin o koşullarla mümkün olmadığını savunan CHP’ye büyük tepkiler geldiğini ifade etti.

Şu an ise CHP’nin AB konusunda haklı çıktığını vurgulayan Balbay, “AB, Türkiye’deki bu AKP iktidarına reformcu dedi. Bizlere çok kızdılar. 'Sizler statükocusunuz. Toplumsal değişimi okuyamadınız; bak onlar okuyor.' Biz de dedik ki; 'Bu parti AB sürecini biraz eldiven, biraz merdiven olarak kullanıyor. Ulaşamadığı yere onla çıkıyor. Tutamadığını AB eldiveniyle tutuyor. Bu gerçekçi değil. Ama inanmadılar. Şimdi bize 'haklısınız' diyorlar.” dedi.