Baltık Denizi’nde 7 Nisan’da Amerikan casus uçağı RC-135U’ya, Rus savaş uçağı Su-27’nin önleme yapması ile ilgili gerginlik büyüyor.

Rusya, Amerikan uçağının Rusya sınırına doğru ilerlediğini iddia ederken, Washington, Rus savaş uçağının ekibin yaşamını riske atacak şekilde yakın mesafe uçuş yapıldığını savunuyor. Son olarak ABD Rusya’ya nota verirken, Moskova iddiaları tamamı ile reddettiğini açıkladı. Moskova’ya göre Amerikan casus uçakları “düzenli” uçuşlarını kendi sınırlarında yapmalı.

Pentagon Sözcüsü Mark Wright, havada profesyonellik dışı eylemde bulunulduğu, uçak mürettebatının yaşamının tehlikeye atıldığı gerekçesi ile Rusya’ya protesto notası verdiklerini açıkladı. Baltık Denizi’nde gerçekleşen olayın Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesi nedeni ile değişen güvenlik ortamından kaynaklandığını savunan Wright, bir pilotun dikkatsiz davranışının ülkeler arasında tansiyonun yükselmesine neden olabileceği uyarısında bulundu.

Rusya, Amerikan casus uçağının Rusya hava sahasına doğru alıcı-verici kanalı transponder cihazının kapalı olduğu halde uçtuğunu savunuyor.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Su-27 savaş uçağının da uyarı için alıcı verici kanalı kapalı Amerikan uçağının etrafında birkaç kez uçuş yaptığını doğruladı. Karşılaşma sırasında olağanüstü bir durum yaşanmadığını da ifade eden Konaşenkov, sadece uçağın kuyruk numarasının merkeze bildirilerek tespit yapıldığını aktardı.

ABD’nin iddialarını reddeden Konaşenkov, Rus pilotlarının profesyonellik değerlendirmesinin sadece Rusya komuta merkezinde olduğunu, Amerikan casus uçaklarının ‘düzenli gözlem uçuşlarını’ Amerikan sınırlarında yapması gerektiğini hatırlattı.

Amerikan casus uçağının Batı bölgesi ve Kaliningrad’da Rus askeri hareketliliğini izlediği iddia ediliyor.