Rus savaş uçağı Su-27’nin Baltık Denizi üzerinde Rus hava sahasına yaklaşan Amerikan RC-135U tipi casus uçağını engellediği açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov, Amerikan keşif uçağının 7 Nisan'da Baltık Denizi üzerinde Rusya hava sahasına doğru uçarken tespit edildiğini açıkladı.

Sözcü Amerikan uçağının alıcı-verici kanalı transponder cihazını kapatarak uçuş yaptığını, Rus Su-27 savaş uçağının da uyarı için Amerikan uçağının etrafında birkaç kez uçuş yaptığını söyledi.

Karşılaşma sırasında olağanüstü bir durum yaşanmadığını da ifade eden Konaşenkov, sadece uçağın kuyruk numarasının merkeze bildirilerek tespit yapıldığını aktardı.

Amerikan casus uçağının Batı bölgesi ve Kaliningrad’da Rus askeri hareketliliğini izlediği iddia ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı ise açıklamasında Rus savaş uçağı Su-27’nin normal uçuşunu yapan Amerikan RC-135U tip uçağa güvensiz bir şekilde çarpacak şekilde yaklaştığı, bunun profesyonellik dışı bir hareket olduğu belirtildi.

Rus savaş uçağının 6 metre kalacak şekilde Amerikan uçağına yaklaştığı ve mürettebatın hayatını tehlikeye soktuğu iddia ediliyor. ABD, Rus uçağının engelleme girişimi ile ilgili diplomatik kanallarla gerekli itirazları yapmaya hazırlanıyor.