Bosna-Hersek'te Srebrenitsa soykırımından kaçanların yaptığı 'ölüm yürüyüşü'nün güzergahını ters yönden takip eden barış yürüyüşü katılımcıları dün Potoçari şehitliğine ulaştı. Etkinliğe Saraybosna'dan başlayanlar 8 gün, Nezuk'tan başlayanlar ise 3 gün boyunca yürüdü. Bazı katılımcıların oruçlu olarak yürümesi sebebiyle grup onlara ayak uydurarak yavaş hareket etti.

Yürüyüşe katılan Nedim Şpiodiç, "Babam, dedem ve birçok akrabam bu yürüyüşü tamamlayamadı." dedi. Srebrenitsa'daki Potoçari şehitliğini 'dünyanın en hüzünlü mekanı' olarak nitelendiren Şpiodiç, "Srebrenitsa'da yaşananların bir daha hiç kimsenin başına gelmemesi için bu yürüyüşü yapıyoruz." dedi.

Soykırımın ardından dedesinin kemiklerinin bulunduğunu ifade eden Nedim Şpiodiç, "Ama babam, amcam, amcamın eşi ve onların iki çocuğu (3 ve 1 yaşındaydılar) hiçbir zaman bulunamadı." dedi.

Muhammed Papiç ise Saraybosna'dan başlayan 17-70 yaş arasındaki katılımcılardan 9'unun orucunu hiç bırakmadan yürüyüşe devam ettiğini dile getirdi. Papiç, "Daha sonra Nezuk'taki barış yürüyüşüne katıldık ve onlarla birlikte Srebrenitsa'ya geldik." dedi. Papiç, Bosna'nın dört bir yanından insanların buraya yürüyerek gelmesini, şehitlerin onurlandırılmasını ve soykırımdan ders çıkarılmasını istedi.

Sabrina Aliçkoviç ise 8 gün süren yolculuğun beklediğinden kolay olduğunu belirterek, "Buraya gelmemiz ve şehitlerimize saygı duymamız her şeyden önce gelir." dedi.

"Srebrenitsa'da herkesi kaybettim." diyen Yusiç Hava ise "Babam, eşim, kardeşim, birçok akrabam, amca ve dayımın oğulları, herkes öldürüldü. Bu yıl da birçok akrabam bulundu ve toprağa verilecek. Gidiyor işte... Toprağa gidiyor nihayet." ifadelerini kullandı.