Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, başkanlık için görev süresinin uzatılmasını hiçbir şekilde istemediğini ifade etti. Geçtiğimiz 19 Ağustos'ta Barzani’nin görev süresi sona ermişti.

Mesut Barzani, görev süresinin bitmesine 2 ay kala, Irak Kürdistan Yüksek Seçim Kurulu'na dilekçe yazarak başkanlık seçimlerinin yapılmasını istemişti. Ancak Yüksek Seçim Kurulu, yeteri kadar maddi kaynak bulunmadığını ve bu yüzünden iki ayda seçimi yapamayacaklarını duyurmuştu. Sorunu çözmek için bölgede faaliyet gösteren 5 ana siyasi parti 8 kere bir araya gelmişti. Ancak başkanlık seçimi sorununu çözmek için yasal bir çerçeve bulamamışlardı.

Kurban Bayramı mesajını yayınlayan Barzani, ” Benim görevimin devamı yada sona erdirilmesi konusunu siyasi partilerin uzlaşmasına bırakıyorum. Görevimi başka birisine bırakmaya hazırım. Umarım siyasi partiler, başkanın halk tarafından yada parlamento içinde seçilmesi konusunda 2017 yılına kadar uzlaşmaya varır. Benim görevde kalmam yada kalmamamı bu konunun haricinde tutulmasını talep ediyorum. Çünkü bu iki mesele birbirinden ayrıdır.” şeklinde konuştu.

6 Ekim’de bir araya gelecek siyasi partilere çağrıda bulunan Barzani,” Umarım 6 Ekim’de bir uzlaşmaya varırsınız. Kritik bir dönemden geçtiğimizi ve Kürdistan’ın geleceğini göz önünde bulundurarak akıllı bir çözüm bulacağınızı temenni ediyorum."ifadesini kullandı.


Barzani, bölgedeki sorunlar yüzünden yurtdışına göç etmek isteyen gençlere hitaben “ Ülkeyi terk etmeyin sorunların bir çözümü vardır.” dedi.
Gençlerin sıkıntılarını anladığını söyleyen Barzani:” Ülkemizde sorunlar bulunduğunu ve bu sıkıntılar yüzünden yurtdışına gitmek istediğinizi anlıyorum. Ancak vatan toprağı her zaman daha azizdir. Hükümet ve parlamento bu konuda acil çözümler bulacaktır.” dedi.