Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı, IŞİD'e yardım eden aşiret mensupların 'gözünün yaşına bakmayacaklarını' ifade etti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Musul’a bağlı Rabia ve Zumar sınırındaki Arap aşiret liderleriyle, Duhok'un Suheyle kasabasında bir araya geldi.

IŞİD'in bölgede yaşayan Kürtler ve Arapların arasında çatışma çıkarmanın peşinde olduğunu aktaran Barzani, bu gibi çirkin planlara izin vermeyeceklerini belirti.

Barzani: "Biz her zaman Arap kardeşlerimizle kardeşçe yaşamayı tercih ettik. Bölgede yaşayan Arap kardeşlerimizin tüm hakları korunma altındadır. Ancak IŞİD'e yardım ve yataklık edenlerin gözün yaşına bakmayız. Kim bölgede yaşamak istiyorsa özgürce ve serbestçe yaşayabilir. Ancak IŞİD'i doğru bir yol olarak kabul edenler varsa, hemen şimdi çıkıp IŞİD'e katılabilir, bizim sınırlarımız açıktır." şeklinde konuştu.

IŞİD'ten temizlenen bölgelerde yaşayan vatandaşların bazılarının IŞİD'e katıldığını belirten Barzani, giden vatandaşlara bir daha bölgelerine giriş izni vermeyeceklerinin altını çizdi.

Barzani Aşiret liderinden, IŞİD’in Şengal’e (Sincar) saldırısında örgütle işbirliği yapan Arapların tespiti ve bu kişilerin bölgeye bir daha dönememesi için Kürdistan bölgesine yardımcı olmalarını istedi.

Bölgede Peşmerge güçleri dışında başka bir gücün bulunmasına karşı olduklarını belirten aşiret liderleri, "Biz bölgenin korunması için sadece Peşmerge'yi istiyoruz. Heşdi Vatani ve Heşdi Şabi gruplarını kabul etmiyoruz." diye konuştu.

Eylül ayı sonlarında IŞİD’den alınan Musul’un, Zumar ve Telafer nahiyelerine bağlı köylerinde yaşayan Araplar, Peşmerge güçlerinin kendilerini korumasını istemişti.