Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, başkanlığıyla ilgili tartışmaların çözümü için milli iradeye başvurulmasının demokrasinin gereği olduğunu söyledi.

Mesud Barzani, Erbil’e bağlı Pirmam kasabasındaki ofisinde Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis ile görüştü.

Barzani’nin başkanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede Irak’ın siyasi durumu, IŞID ile yürütülen mücadelede son durum değerlendirildi.

Görüşmede Barzani’nin sona eren Başkanlığı konusuna değinen Kubis, "Umarız bu sorun kısa bir sürede çözüme kavuşur. Irak’ın siyasi durumu göz önünde bulundurarak, sorunun devam etmesi halinde sıkıntılar çıkabilir." dediği aktarıldı.

Barzani'nin ise "Siyasi partiler arasındaki görüş ayrılığını normal karşılamak lazım. Umarım Irak Kürdistanı'ndaki tüm partiler bu sorunun çözümü için çaba gösterir, Anlaşamamaları halinde milli iradeye dönmek demokrasi ilkelerinin gereğidir." dediği ifade edildi.

Görüşmede, Irak Başbakanı Haydar Abbadi’nin son dönemlerde yaptığı reformlar hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.

Abbadi’nin reformlarına yolsuzlukla mücadele amacı ile yapıldığı sürece destek vereceklerini söyleyen Barzani, ancak despot ve tek kişilik bir rejimin altyapısını kurmaya yöneldiği takdirde başbakan karşı çıkacaklarını ifade etti.