Beyaz Saray’ın daveti üzerine ABD’nin Başkenti Washington’a gelen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile bir araya geldi.

Görüşmede öncelikli gündem maddelerinden biri, Irak’tan ayrı bir ‘Kürt Devleti’nin kurulması meselesi oldu. Kürt yönetiminden Washington ziyareti öncesi yapılan açıklamalarda Mesut Barzani’nin Beyaz Saray’ın 'Kürt Devleti'ne ilişkin görüşlerini öğreneceği ifade ediliyordu.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hüseyin, açıklamasında, "Kendi geleceklerini belirlemek Kürtlerin hakkı ve bu mesele kesinlikle görüşmelerde ele alınacak. Kürtlerin bölge için kendi vizyonları mevcut, ancak Amerikalıların da bu konu hakkında ne düşündüğünü göreceğiz" demişti.

Ancak basına kapalı görüşmeye ilişkin yapılan resmi açıklamada Beyaz Saray yönetiminin bu fikre şu an için sıcak bakmadığı anlaşıldı. Açıklamada, “Başkan Obama ve Başkan Yardımcısı Biden, Irak Anayasası'nda tanımlandığı gibi Stratejik Çerçeve Anlaşması altında, birleşik, federal ve demokratik bir Irak'a yönelik kalıcı taahhütlerini yinelediler” ifadesine yer verildi.

Görüşmenin bir diğer önemli gündem maddesi IŞİD ile mücadele oldu. Obama ve Biden, Kürt peşmergelerin IŞİD ile mücadeledeki cesaretini övdü. IŞİD tarafından öldürülenler konusunda taziyelerini iletti. Barzani ise Beyaz Saray yönetiminin peşmergelere desteği dolayısıyla teşekkürlerini iletti. Obama ve Biden, Kürt Bölgesel Yönetimi ve Kürt halkına yönelik devam eden güçlü desteklerinin süreceğini vurguladı.