Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Türkmenleri hiçbir zaman azınlık olarak görmediklerini ifade etti. Barzani, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin başkanlık süreci ile ilgili siyasi partilerle görüşmelere devam ediyor.

Daha önce meclisteki diğer partileri ziyaret eden Neçirvan Barzani başkanlığındaki KDP heyeti, bugün de İslami Birliği Partisi (Komel) ve Türkmenlerin 5 partisinin kapısını çaldı. Barzani başkanlığındaki heyet, ilk olarak İslami Birliği Partisi'ni ziyaret etti. KDP heyetini İslami Birliği Partisi Başkanı Ali Bapir karşıladı.

Ardından KDP heyeti, Türkmen partilerini gezdi. Parlamentoda 5 sandalyesi bulunan 5 Türkmen partisinin temsilcileri, Türkmenler Evi'nde birlikte Barzani ve KDP heyetini karşıladı.
Barzani’nin Türkmenlerle yaptığı görüşme yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Görüşmenin ardından kameraların önüne çıkan Barzani, Türkmenleri azınlık olarak görmediklerinin altını çizdi. Barzani;” Türkmenler yüz yıllardır bu topraklarda yaşıyor. Biz onlara hiç bir zaman azınlık gözü ile bakmadık." ifadesini kullandı.

Erbil’de Türkmenlerin camisinde yıllar sonra Türkmence hutbeler okunduğunu belirten Barzani, bu gelişmeden mutluluk duyduğunu söyledi.

Barzani:” Bugün burada duydum ki yıllar sonra Türkmenlerin camisinde Türkmence hutbeler tekrar başlanmıştır. Bundan çok büyük mutluluk duydum. Bu gelişme kardeşliğimizin bir kanıtıdır, eminim herkes bundan memnuniyet duyacaktır.” dedi.

Türkmenlerin neden parlamentoda her konuda KDP’ye paralel hareket ettiği sorusu üzerine Türkmen Cephesi Milletvekili Aydın Maruf:” Biz siyasi bir parti olarak Kürt partilerin arasında taraf olmak istemiyoruz. Aralarında bulunan sorunların uzlaşma yolu ile çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Biz kesinlikle kimsenin direktifi ile hareket etmiyoruz, kendimizin özgür iradesi ile kararlar alıyoruz.” şeklinde yanıt verdi.

BİZİMLE TOPLU GÖRÜŞTÜ

Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) konuşan Aydın Maruf, Barzani’nin Türkmen partileriyle toplu görüşmesinden rahatsız olduklarını dile getirdi.

KDP’nin Kürt partileri ile özel görüşmeler yaptığını söyleyen Maruf:” KDP Kürt partileri ile teker teker görüşmüştür. Mecliste bir sandalyesi olan partilerle de özel görüşmeler yapmıştır. Ancak Türkmenlere gelince hepsi ile bir arada görüşüyor. Bu nedenle Türkmenleri her yerde temsil eden Türkmen Cephesi Partisi olarak bunu kabul etmiyoruz.” şeklinde konuştu.