Belçika'nın Flaman Bölgesi Başbakanı Geert Bourgeois dün akşam katıldığı iftar programında birlik ve beraberlik mesajları verdi. Geert Bourgeois, Müslümanların Flaman toplumunun ayrılmaz bir parçası olduğunun altını çizdi.

Flaman Öz Dernekler Birliği Federasyonu’nun (FZO-VL) Gent şehrinde düzenlediği iftar programına Flaman Bölgesi Başbakanı Geert Bourgeois da katıldı. İftar programında birlik ve beraberlik mesajı veren Bourgeois, konuşmasına başlamadan önce ‘Esselamu Aleykum’ dedi.

Başbakan Bourgeois 11 Temmuz'un Flamanların bayramı olduğunu hatırlattı ve böyle bir günde iftar programına katıldığı için minnettar olduğunu ifade etti. Birlik ve beraberlik mesajları veren Bourgeois, "Yahudiler, Hıristiyanlar ve farklı din ve dünya görüşü taşıyan insanlar bugün burada aynı sofrada buluştular. Gent şehrinin dinler arası diyaloğa önem verdiğini biliyorum. Çok güzel bir inisiyatif. Bu tür organizasyonlarla topluma faydalı mesajların verilmesi çok önemli. Hangi dünya görüşü taşınırsa taşınılsın bizim herkese saygı duymamız gerekiyor.’’ açıklamasında bulundu.

Müslümanların Tunus ve Fransa'daki terör eylemlerine cephe aldığını vurgulayan Flaman başbakan, "Teröre, korkuya ve nefrete karşı ortak cephe alarak dayanışma içinde mesajlar verilmesi gerekiyor. Burada kardeşlik ve sevgi var. Bu tür mesajların verilmesi önyargıları kırıyor. Buradaki Müslümanlar, yaşanan saldırıları kınıyor ve herkesin dinlerini özgürlük içinde yaşayabileceklerine dikkat çekiyorlar. Müslümanlar Flaman Toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır.’’ dedi.

Flaman Öz Dernekler Birliği Federasyonu’nu (FZO-VL) Başkanı Ceylan Kara ise her yıl geleneksel olarak iftar yemeği düzenlediklerini ve Başbakan Bourgeois'in davetlerini geri çevirmeyerek memnuniyetle iftar programına katıldığını ifade etti. Kara, son yaşanan hadiselerde İslam hakkında toplumda yayılan olumsuz algıları bu tür programlarla kırmaya çalıştıklarını anlattı. Kara, “İnşallah temennimiz bu iftar, ilerleyen zamanlarda İslamiyet hakkında bir tartışma olduğunda, önyargıların kırılmasına ve daha olumlu adımlar atılmasına vesile olur." şeklinde konuştu.

İftar programına Belçika Devlet Bakanı Elke Sleurs, Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Piskopos Luc Van Looy, Ateizm Derneği Başkanı Sylvain Peeters, Yahudi toplumundan Philippe Markiewicz ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Flaman Öz Dernekler Birliği Federasyonu (FZO-VL) bünyesinde 150 dernek bulunuyor.