Yunanistan'da gece yarısından sonra 229 vekilin 'evet' oyuyla parlamentodan geçen kemer sıkma önlemleri sonrası gözler Başbakan Aleksis Çipras'ın yapacağı kabine revizyonuna çevrildi. En az 5 bakanın değişmesi bekleniyor.

Kemer sıkma önlemlerine karşı sert muhalefet eden ve meclisteki oylamada hayır diyen Siriza'dan 5 bakan ve bakan yardımcısının bugün ya da yarın değiştirilmesi bekleniyor. Çipras'ın sadece 5 bakanla mı yetineceği yoksa daha geniş çaplı bir kabine revizyonuna mı gideceği bilinmiyor. Ancak Yunan Başbakan'ın dışarıdan genel kabul gören bazı isimleri de kabineye monte edebileceği konuşuluyor.

Bu arada Siriza'dan 39 ismin anlaşmaya hayır demesi parti içerisinde kafaları karıştırdı. Çipras'ın parlamentoda bundan sonra yapılacak diğer oylamalarda elini zayıflattı. 300 üyeli parlamentoda 149 vekile sahip partide bu kadar büyük firenin verilmesi Çipras'ın bundan sonra da muhalefetin desteği olmadan yoluna devam edemeyeceğini gösterdi. Yunan Başbakan'ın anlaşmanın ilk aşaması için gerekli diğer oylamaları da muhalefetin desteği ile meclisten geçirdikten sonra seçimlere gitmesi bekleniyor. Seçimlerin sonbaharda yapılabileceği belirtiliyor.

"İLK ÖNCELİK ANLAŞMANIN TAMAMLANMASI"

Bu arada bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis, Başbakan Aleksis Çipras'ın bundan sonraki süreçte ilk önceliğinin anlaşmanın başarılı bir şekilde tamamlanması olduğunu söyledi.

KEMER SIKMAYA KİM NE OY KULLANDI?

300 üyeli parlamentoda 149 vekile sahip Siriza'dan 110 vekil 'evet' derken, 39 vekili ise karşı oy kullandı. Küçük ortak Bağımsız Yunanlar'ın (Anel) 13 vekili de 'evet' dedi. Destek veren muhalefet partilerinden Yeni Demokrasi 76 'evet', Potami 17 'evet', Pasok da 13 'evet' oyu kullandı.

Yunanistan Komünist ve ırkçı Altın Şafak partileri ise sırasıyla 15 ve 17 'hayır' oyu kullandılar.

Yunan Parlamentosu'nun anlaşma ön şartı olarak önlemleri kabul etmesinin ardından kreditörlerin parlamentolarında da mali destek anlaşmasına yeşil ışık yakılması bekleniyor.

7 MİLYAR YOLDA

Bu arada bugün telekonferans yoluyla toplanan Eurogrup maliye bakanlarının, yeni anlaşma yürürlüğe girene kadar Atina'ya acilen gerekli 7 milyar Euro'luk köprü destek kredisine yeşil ışık yakmaları bekleniyor.