Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Ortodoks Hıristiyanları'nın pazar günü kutlanacak en büyük dini bayramı olan Paskalya Yortusu (Diriliş Günü) öncesi Atina'da Agia Ekateri Kilisesi'nde düzenlenen ayine katıldı.

Önceki açıklamalarında ateist olduğunu, ancak kilise ve din adamlarına saygı duyduğunu belirten Başbakan Aleksis Çipras, Paskalya Yortusu öncesi ayine katıldı. Başkent Atina'da Agia Ekateri Kilisesi'nde düzenlenen ve temsili olarak Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesinin ardından ayin alayını da izleyen Çipras'a eşi Beti Baziana da eşlik etti.

Kilise içerisinde yapılan ayini ayakta dinleyen ve Hz. İsa'nın çiçekle süslenen temsili mezarı etrafında dua edenleri izleyen Başbakan Çipras, yanına gelen küçük yaştaki çocukları sevmeyi de ihmal etmedi. Çipras, kendisini selamlayan inananlar ile ayaküstü sohbet etti.

Başbakan Aleksis Çipras ve eşi Baziana, daha sonra mum yaktı. Vatandaşlar, Başbakan Çipras'ı selamlayarak ayaküstü sohbet etme fırsatı da buldu.

Başbakan olarak dini yemin etmeyen, ancak ilk ziyaretini Yunan Kilisesi lideri İeoronimos'a yapan Çipras, inanmadığı halde Ortodoks Hıristiyanların dini gün ve geleneklerine saygı göstermesi sebebiyle vatandaşlardan takdir aldı.

Yunan Başbakan, pazar günü gerçekleşecek Paskalya Yortusu'nu ailesi ile birlikte doğduğu şehir olan Arta'da geçirecek.

ONBİNLERCE ATİNALI ŞEHRİ TER KETTİ

Yunanistan'da 4 gün sürecek Paskalya tatili dün başladı. Sabah saatlerinden itibaren tatili memleketlerinde ve Atina'dan uzakta geçirmek isteyen vatandaşlar, şehri ter ketti. Dün itibariyle 100 binden fazla otomobilin başketten ayrıldığı açıklandı.

Paskalya Yortusu öncesi başkent Atina'da kalan vatandaşlar ise son alışverişlerini yaptı. Ekonomik kriz sebebiyle anne babaların kendilerinden çok çocuklarına hediyelik alarak harcamalarını sınırlı tuttukları gözlendi.

PASKALYA SOFRASI BU YIL DAHA PAHALI

Paskalya sofrası için bu yıl vatandaşların yüzde 5 ila 23 daha fazla harcama yapmak zorunda kalacakları hesaplandı. Bu yıl 5 kişilik bir aile, Paskalya sofrası için ortalama 104 Euro harcama yapacak.

Ortodoks Hıristiyan inancına göre hayvansal ürünlerin yenmediği 40 günlük perhizin sonuna gelinirken, Atina'daki meşhur et ve balık pazarında hareketli günler yaşanıyor. Bu yıl Paskalya sofralarının vazgeçilmezi yerli çevirmelik süt kuzusunun kilo fiyatı 6,5 - 7 Euro, süt oğlağın kilo fiyatı ise 7,5 - 8 Euro'dan satılıyor. Kıyma 6 Euro'dan alıcısına ulaşırken, kokereç 3, dana pirzolası ise 8-9 Euro'dan müşteriye ulaşıyor.

GİZEMLİ KADINLAR 50 BİN EURO'LUK ET DAĞITTI

Bu arada Atina et pazarına gelen 10 hayırsever kadın, Paskalya Yortusu öncesi fakir ve muhtaç vatandaşları sevindirdi. 50 bin Euro'luk et dağıtan kadınların isimlerini açıklamaktan kaçındıkları öğrenildi.