Antalya'da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, DAEŞ terör organizasyonunun Türkiye’nin milli güvenliğine direkt tehdit olduğunu açıkladı.

"DAEŞ tehdidi büyüdükçe sınırlarımızda ilerleyen bir terörizm ve şiddet görüyoruz.” diyen Başbakan, Türkiye’nin DAEŞ’in kontrol ettiği alanlarla kara sınırı olan tek ülke olduğuna dikkat çekti.

“Bu terörist organizasyon ülkemizin milli güvenliğine direkt bir tehdittir.” ifadesini kullanan Ahmet Davutoğlu, "DAEŞ'i, tek bir operasyon alanı olarak görülmesi gereken Irak ve Suriye'den temizlemek için uluslararası camia daha iyi koordine olmalı ve işbirliği yapmalı" diye konuştu.

"Terörün dini olmadığı için, İslam'ı terörle bağdaştıranlara karşı çıkmalıyız.” şeklinde konuşan Davutoğlu, şunları söyledi: “Bu tür ilişkilendirme sadece yanlış olmakla kalmıyor, aynı zamanda DAEŞ'i gayrimeşrulaştırma çabalarımızı da baltalıyor. Başarılı stratejiler, güçlü ortaklar gerektirir."

AFGANİSTAN'A 60 MİLYON DOLAR

NATO'yu çevreleyen bölgede son dönemde yaşanan etnik ve mezhepsel sorunlara işaret eden Başbakan Davutoğlu, Türkiye’nin ittifakın güney ve doğu cephelerindeki istikrarsızlıklardan direkt olarak etkilendiğini vurguladı.

Afganistan'daki güvenlik sorunlarının çözümü için Türkiye’nin katkıda bulunacağını açıklayan Davutoğlu, “Afgan otoritelerini gerekli reformları yapabilmeleri için desteklemeye devam etmeliyiz. Biz Afganistan'ı gerektiği sürece ve Afgan toplumu'nun ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz sürece hem ikili ilişkiler kapsamında hem de NATO üzerinden desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Türkiye'nin Kabil Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini korumayı üstlendiğini hatırlatan Davutoğlu, "Afganistan'ın milli güvenliğinin ve savunma güçlerinin finansal sürdürülebilirliği için 2015-2017 dönemi için 60 milyon dolar katkıda bulunacağız" ifadesini kullandı.

"RUSYA'NIN İLLEGAL İLHAKI KABUL EDİLEMEZ"

Ukrayna krizinin Avrupa'nın güvenliğinin ne kadar kırılgan olduğunu gösterdiğine işaret eden Başbakan Davutoğlu, Rusya’nın illegal ilhakının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Davutoğlu şu ifadeleri kullandı: "Ukrayna'yı halkının güvenliğini daha iyi sağlaması için destek vermeliyiz. Ukrayna'ya elimizi uzatırken, Kırım halkının da çektiklerini unutmamalıyız. Rusya'nın illegal ilhakı kabul edilemez. Kırım Tatarlarının izolasyonunu engellemek hayati önem taşıyor."