Norveç Başbakanı Solberg, Suruç terör saldırısının kurbanların aileleri için oldukça acı birşey olduğunu söyledi.

Breivik katliamı kurbanlarının 4.yıldönümü anma töreninden sonra Cihan'a konuşan Norveç Başbakanı, terörün 2015'te Paris ve Kopenhag ile beraber Türkiye'deki gençliği de sarstığını söyledi.

Erna Solberg, Suruç saldırısının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu tür olayların kınanması gerektiğini kaydetti. Başbakan Solberg, Suruç'ta hayatını kaybedenlerin aileleri, yakınları ve Türkiye ile aynı acıyı paylaştıklarını bildirdi. Solberg şöyle devam etti: ''Soruşturmadan gelecek cevabı beklemek zorundayız. Ancak ilk buldular, saldırıyı IŞID'in yaptığını gösteriyor. Yine de detaylı bilgiler gerekmekte. Varsayımlarla hareket edemeyiz.''

SOLBERG GÖZYAŞLARINA HAKİM OLAMADI

Anders Behring Breivik'in 22 Temmuz 2011'de başkent Oslo ve Utøya adasında düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden kurbanlar, bombalı saldırının düzenlendiği başbakanlık binalarının önünde düzenlenen bir törenle anıldı. Törene başta Norveç Başbakanı Erna Solberg olmak üzere, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur ile beraber birçok Norveçli bakan, milletvekili, kurbanların yakınları ve halk da katıldı.

Oslo'da bombalı saldırının düzenlendiği yere çelenk koyan Norveç Başbakanı Erna Solberg, törende gözyaşlarına hakim olamadı. Solberg anma töreni konuşmasında, 22 Temmuz Breivik katliamının hiçbir zaman unutulamayacak bir acı oluşturduğunu söyledi. Norveçli başbakan, bu acının ne kadar zor birşey olduğunu sadece, katliamda kızını ve oğullarını kaybeden kurbanların yakınlarının anlayacağını kaydetti.

Breivik saldırısının ülke demokrasisine yapıldığını belirtten Başbakan Solberg, gençliğin aşırılık içeren faaliyetlerden korunması gerektiğini açıkladı. ''Bazı gençler Ortadoğu'daki savaşlara katılılıyor.'' diyen Solberg, Norveç olarak aşırılığa karşı mücadele edeceklerini söyledi.
Törene Brükselden misafir konuşmacı olarak katılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur ise Breivik katliamı anma törenlerinin uluslararası anma törenlerine girmesi gerektiğini söyledi. Brasseur, aşırılığa karşı olan mücadelenin daimi olacağını hatırlattı.

Norveç Belediye ve Modernizasyon Bakanı Jan Tore Sanner, Norveç genelinde tartışmaya yol açan Breivik'in katliamda kullandığı malzemelerin sergilenmesi konusuna değindi. Sanner, sergiyle amaçlarının, katliam ve sonrasında Oslo ve Utøya adasında hayatını kaybedenleri göstermek olduğunu açıkladı. Breivik katliam malzemeleri sergisine, başta katliam mağdurlarının avukatlığını yapan John Christian Elden olmak üzere mahkemede Brevik'in karşısında yer alan savcı Svein Holden ve Norveç halkı karşı çıktı.