Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kosova temasları çerçevesinde Priştine’de Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Meclis Başkanı Kadri Veseli ile ayrı ayrı görüştü.
23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamalarına katılmak ve bazı açılışları gerçekleştirmek için geldiği Kosova’da ilk durağı Kosova Cumhurbaşkanlığı oldu. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, görevine yeni başlayan Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ile bir araya geldi. Samimi geçen görüşmede Kurtulmuş, Türkiye’nin Kosova’ya verdiği desteğin artarak devam edeceğini belirtti. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Thaçi ile yaptığı görüşmenin ardından Kosova Meclis Başkanı Veseli ile bir araya geldi. İki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğin başarıyla geliştiğine dair değerlendirmenin yapıldığı görüşmede, Kosova’nın çok yönlü kalkınmasına katkı sağlayan Kosova Türklerinin Milli bayramının 7’inci kez kutlanmasından duyulan mutluluk dile getirildi.
Kurtulmuş ve Veseli, yaptıkları görüşmenin ardından, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla Kosova’nın 7 şehrinden meclis binasına gelen Kosovalı Türk öğrencilerle buluştu. Öğrencilerle sohbet eden ve bayramlarını kutlayan Kurtulmuş ve Veseli, öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
“TÜRKİYE BÜTÜN KURUM VE KURULUŞLARIYLA KOSOVA HALKININ YANINDADIR”
Temaslarının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Thaçi ve Meclis Başkanı Veseli ile gerçekleştirdiği görüşmeleri değerlendirerek, “Çok sıcak, çok güzel görüşmeler oldu. Kosova ile Türkiye arasındaki ilişkiler hem tarihi bakımdan hem kültürel bakımdan son derece zengin ve güçlüdür. Ayrıca Kosova’nın bağımsızlığından sonra da bu ilişkiler aratarak devam ediyor” dedi. Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkelerden birisinin Türkiye olduğunu ifade eden Krtulmuş, “Bağımsızlığın kazanılmasından sonra da Türkiye bütün kurum ve kuruluşlarıyla burada Kosova halkının yanındadır. Bir taraftan TİKA ile bir taraftan Yunus Emre Enstitüsü ile diğer taraftan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı üzerinden elimizdeki bütün imkanlarımızla Kosova’nın kalkınması, buradaki Osmanlı mirası olan eserlerin yeniden canlandırılması, buradaki ortak kültürel değerlerimizin yeniden zenginleştirilmesi, canlandırılması bakımından ayrıca Kosova’nın bu anlamdaki kalkınma hamlelerini yerine getirilebilmesi bakımından Türkiye çok ciddi şekilde kalkınma yardımları yapmayı sürdürmüştür, sürdürmektedir. Kosova’nın gelişmesi, Türkiye’nin iftihar edeceği, sevineceği her bakımdan da onur duyacağı önemli bir meseledir. Biz Kosova’yı, Kosovalılar da Türkiye’yi kendilerinin ikinci vatanı olarak kabul etmektedirler. Biz burayı, Kosovalı kardeşlerimizi Evlad-ı Fatiha olarak görüyoruz. Kosova’nın her yerinde Priştine’de, Prizren’de, Yanova’da her yerde Osmanlı’nın ayak izleri var. Bu ayak izlerinin yeniden canlandırılması sadece oradaki binaların, camilerin, medreselerin, diğer unsurların ihya ve inşa edilmesi değil aynı zamanda kültürel, tarihi derinlikteki kültürel ilişkilerimizin canlandırılması anlamına geliyor. Burası diyebiliriz ki Türkiye’nin bir çok yerinden, bir çok bölgesinden daha fazla Osmanlı olan, Osmanlının ayak izlerine sahip olan bir ülkedir. Bizim dostumuz, bizim kardeşimizdir. Bu anlamda Kosova ile olan ilişkilerimiz de çok daha sıcak şekilde artarak devam etmektedir” ifadelerini kullandı.
“TÜRKLER KOSOVA’NIN EN UYUMLU AZINLIĞIDIR”
Bir soru üzerine Kosova Türklerinin toplumdaki rolüne de değinen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türklerin Kosova’nın en uyumlu, Kosova toplumu ile entegre olmuş azınlıklarından birisi olduğunu belirtti. Kurtulmuş sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki Türk kardeşlerimiz Kosova’da kendilerini azınlık olarak hissetmiyorlar. Onlar da kendilerini Kosova’nın esas sahipleri, ana unsurlarından birisi olarak görüyorlar. Kosova’daki Arnavut kardeşlerimizle birlikte dostça, iç içe, kardeşçe yaşıyorlar. Biz de her vesileyle buradaki Türk toplumunun da durumun iyileştirilmesi, Türkiye olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz”
“KOSOVA KKTC GİBİDİR, AZERBAYCAN GİBİDİR”
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İslam İşbirliği Teşkilatı’nın toplantısından yaptığı çağrıyı yineleyerek, Kosova’nın bağımsızlığını hala tanımamış olan İslam ülkelerini Kosova’yı tanımaya çağırdı. Geçtiğimiz hafta İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Liderler Zirvesi’nin yapıldığını, Türkiye olarak bu toplantıda İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem başkanlığını devralmış olduklarını hatırlatan Kurtulmuş, “Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki dönemde İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem başkanlığını yapacaktır. Orada yapmış olduğu konuşmada da, sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye olarak tüm Arap dünyasının ve henüz Kosova’nın bağımsızlığını tanımamış olan Arap ülkelerine çağrıda bulunarak hepsinin Kosova’nın bağımsızlığını tanımasını istediğimizi, beklediğimizi dile getirdi. Görüşmemde Thaçi’ye de ifade ettim. Bizim için Kosova, KKTC gibidir, Azerbaycan gibidir. Yani biz Kosova’yı bu anlamda Türkiye’nin çok yakın gönül bağı olan ülkelerden birisi olarak görürüz. Her platformda da Kosova’nın uluslararası alanda tanınması için elimizden gelen gayreti yapıyoruz. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda sayın Cumhurbaşkanımız bu çağrıyı yapmıştır. Buradan bütün İslam ülkelerine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Kosova’nın bir an evvel bağımsızlığını tanıyın. Kosova Avrupa’da, Avrupalı ama İslam kültürünü son derece derinden hazmetmiş olan, bu anlamda İslam coğrafyasının Batı’daki en önemli uçlarından birisidir. Bu anlamda İslam’ın gerçekten güzel barışçıl yüzünün Avrupa’ya tanıtıldığı önemli bir memlekettir. Bu memleketin bir an evvel tanınmasını arzu ederiz. Ayrıca Kosova’nın bir an evvel önce vize serbestisi, ardından Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmasını isteriz. Bu anlamda Kosova hem İslami kökleri, hem fiziki olarak kültürel olarak Avrupalı kökleriyle ender ülkelerden birisidir. Kosova’nın tanınması güçlü bir şekilde varlığı İslam dünyasına güç katacaktır” açıklamasını yaptı.