Resmi ziyaret için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Başbakan Binali Yıldırım, sözde soykırım tasarısını kabul eden Almanya’yla ilgili olarak, "Bu karardan dolayı Türkiye-Almanya ilişkileri yara almıştır. Ümit ederim ki bu yanlıştan dönülür" dedi.
Resmi ziyaret için Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gelen Başbakan Binali Yıldırım, konakladığı otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Binali Yıldırım yaptığı açıklamada, "Dost ve kardeş Azerbaycan’a ziyaret yapmak her hükümet kurulduktan sonra bir gelenek haline geldi. Geleneğin gereğini yaptık ve Azerbaycan’a yaptığımız resmi ziyarette en önce sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev beyle görüştük. Özellikle Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkilerin her geçek zaman diliminde artarak devam ederek ilerlediğini bir kez daha teyit ettik. Türkiye ve Azerbaycan Kafkas bölgesini hatta orta Asya’yı ilgilendiren imza atıyor. Bakü-Tiflis-Kars projesi tarihi İpek Yolu’nun aslında en önemli halkasını teşkil ediyor. TANAP projesinde çok ummalı bir çalışma var. TANAP sadece Türkiye sınırıyla bitmiyor. Avrupa’nın doğal gaz güvenliğini sağlayacak bir proje" dedi.
Yukarı Karabağ işgalinin sürdürülmesinin kabul edilecek durum olmadığını vurgulayan Başbakan Yıldırım, "BM kurallarına uyarak Ermeniler’in Yukarı Karabağ’dan çekilmeleri konusunda Azerbaycan’ın kararlı tutumunu Türkiye olarak destekliyoruz. Almaya Parlamentosu’nda sözde soykırımı kınayan bir tasarı var. Bu tasarı konusunda Türkiye’de gerekli tepkileri koyduk. Büyükelçilerimizi istişare için çağırdık. Talihsiz bir karardı. Bu karardan dolayı Türkiye-Almanya ilişkileri yara almıştır. Ümit ederim ki bu yanlıştan dönülür. Geçmiş dönemlerde de bu konu üzerinde kararlar alınmaya çalışıldı. Biz bu konuda çok rahatız. 100 yıl önce olup olmadığı belli olmayan, tarihçilerin bile bu konuda aynı fikirde olmadığı, uluslararası mahkemelerde aksine kararlar olmasına rağmen Alman Parlamentosu’nun bu olayla ilgili Türkiye’yi rahatsız edecek bir karar alması dostlukla bağdaşmaz. Dostluk ilişkilerimize zarar vermiştir. Alınan karar bizim açımızdan yok hükmündedir. Bu kararı Türkiye olarak asla dikkate almayacağız ve bu kararın hemen arkasından dost ve kardeş Azerbaycan’da çok güçlü bir kınama mesajı yayınlamış. Bu konuda Türkiye’nin yanında olduğunu ifade etmiştir" diye konuştu.
"TERÖR ÖRGÜTÜNÜ BU ÜLKEDE ASLA BARINDIRMAYACAĞIZ"
Yıldırım, "Terörle mücadele konusunda başlatılan operasyonlarda kararlılık devam etmektedir. Birçok ilçe ve il merkezinde operasyonlar büyük oranda sonlandırıldı ve arama, tarama faaliyetleri de devam ediyor. Terör örgütü bölgeyi terk ederken el yapımı patlayıcılarla tuzaklama yapıyor. Güvenlik güçlerimizin ve vatandaşlarımızın hayatına zarar vermemek adına buradaki arama-tarama temizlik faaliyetleri sürecektir. Milletimiz rahat olsun. Şehitlerimiz var acı çekiyoruz, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Onlar Türk milletinin birliği, kardeşliği, vatanın bölünmez bütünlüğü için hayatlarını ortaya koydular, seve-seve canlarını verdiler biz de onların bu mirasını asla ve asla dövdürtmeyeceğiz. Terör örgütünü bu ülkede asla ve asla barındırmayacağız" dedi.
Yıldırım, açıklamalarını şöyle tamamladı:
"Meclis’in aldığı kararın Anayasa Mahkemesi’ne aykırı olmadığı bu şekilde tescil edilmiş oldu. Bir yandan dokunulmazlıklar kalksın diye bas-bas bağıracaksınız, diğer yandan da kaldırın deyince ve bu karar Meclis’te alınınca soluğu mahkemede alacaksınız. Bunlar milletimizin gözü önünde cereyan ediyor. Milletimiz bunları takdir edecektir. Herkes şunu bilmelidir ki, terör örgütüne destek vermek, terör örgütünün alçak faaliyetlerini övmek, onlara her türlü desteği vermek suçtur. Bu suçu işleyenler de mutlaka bedelini ödemelidir. Aksi halde bu uğurda şehit verdiğimiz insanların ruhları rahat olmaz. Biz de onların mirasını, onların davasını takip etmek durumundayız."
Başbakan Binali Yıldırım’ın Bakü temasları 4 Haziran’a kadar devam edecek.