Fransa Başbakanı Manuel Valls’ın, Suriye lideri Beşşar Esed’i kasapa benzetmesine Fransa Kasaplar Federasyonu sert tepki gösterdi.

Federasyondan yapılan yazılı açıklamada, kasap benzetmesi yapan Valls’ın saygı sınırlarını aştığı vurgulandı. Başbakan için 'cahil' eleştirisi yapıldı. Sözlüklerde Başbakan Valls'ın anlatmak istediği şeyi yansıtacak çok sayıda kelime olduğu vurgulanan açıklamada, kasap benzetmesini kullanmaya devam etmenin iyi niyetle açıklanamayacağı ifade edildi.

Federasyon yaptığı açıklamada, suçlu bir kimseyi tarif etmek için kasap kelimesinin kullanılmasına artık bir son verilmesi çağrısında bulundu. Bu kelimenin aileleriyle birlikte Fransa'da toplam 80 bin kişiyi ilgilendirdiğine dikkat çekildi.

Fransa Kasaplar Federasyonu’nun açıklamasına destek veren eski Lojman Bakanı Christine Boutin de kasap benzetmesinin uygun olmadığını söyledi. Mükemmel diyebileceği kasapların bulunduğunu kaydeden Boutin, "Ağzımızdan çıkan kelimelere çok dikkat etmeliyiz. Kasap benzetmesi işin doğasına uygun değil." ifadelerini kullandı ve Esed'in bir diktatör olduğuna dikkat çekti.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Şam’ı ziyaret eden Fransız milletvekillerine tepki gösteren Manuel Valls, kasap olarak nitelendirdiği Esed ile görüşmenin ahlaki olmadığını söylemişti. Valls, "Parlamenterler ziyaretler gerçekleştirebilir. Ancak onlar herhangi birini görmeye gitmedi. On binlerce kişinin ölümünden sorumlu Beşşar Esed ile görüşmeye gittiler. Ben bu girişimi en sert ifadelerle kınıyorum." diye konuşmuştu.