Dünyaca ünlü genç giyim firması Abercrombie & Fitch’e yaptığı iş başvurusu başörtüsü taktığı gerekçesiyle reddedilen Müslüman kadına farklı din ve insan hakları gruplarından destek yağıyor. Oklahoma’daki bir mağazaya 2008’de yaptığı iş başvurusu başörtüsü sebebiyle reddedilen Samantha Elauf’un Yargıtay’da görülecek davası öncesi Hıristiyan, Yahudi ve Sih Amerikalılar mahkemeye destek savunması gönderdi.

17 yaşındayken Abercrombie & Fitch’e iş başvurusunda bulunan Elauf’a şirket 'dış görünüş politikası'nı gerekçe göstererek başörtüsü takması sebebiyle red cevabı vermişti.

İşverenlerin dini inançlara göre ayrımcılık yapamayacağını öngören 1964 Yurttaş Hakları Kanunu’na atıfta bulunan farklı dinlerin temsilcisi avukatlar, çalışanların dini vecibelerini yerine getirebilmek için işverenden ekstra talepte bulunmak zorunda olmadıklarını açıkladı.

Kararını Haziran ayı sonunda açıklayacak olan Yargıtay, Çarşamba günü tarafların bir saatlik savunmasını dinleyecek.

Mahkemeye başvuran Yahudiler ve Hıristiyanlığın farklı mezhep mensupları, Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’nun Elauf adına yaptığı savunmaya destek veriyor.

Öte yandan Amerikan Ticaret Odası ve bazı iş örgütleri, Abercrombie & Fitch’i destekliyor. Şirket, 2004’te de azınlık ve kadın çalışanlarına karşı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle 40 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.