Vatana ihanet soruşturması sonrası emekliye sevk edilen Federal Başsavcı Harald Range’den sonra İç İstihbarat Başkanı Hans-Georg Maaßen üzerinde de istifa baskısı artıyor. Anayasa Koruma Teşkilatı (BfV) Başkanı Maaßen, basında olduğu kurumun hazırladığı belgelerin netzpolitik.org’da yayınlanmasından sonra suç duyurusunda bulunmuştu. Bu başvuru üzerine Federal Başsavcı Range, vatana ihanetten 50 yıl sonra iki gazeteciye soruşturma başlatmış gelen tepkiler üzerine bilirkişi raporunun hazırlanmasına kadar soruşturmayı durdurduğunu açıklamıştı.

Başsavcı Range’nin istifasının yeterli olmadığını belirten Sol Parti Başkanı Bernd Riexinger, BfV Başkanı Hans-Georg Maaßen’in de çoktan istifa etmesi gerektiğini söyledi. "Süreci başlatan Maaßen şimdiye kadar istifa etmesi gerekiyordu. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de açıklama yapmak zorunda“ diyen Sol Parti Başkanı, Anayasa Koruma Teşkilatı Başkanı Maaßen’in Federal Adalet Bakanı Maas’ın arkasına gizlendiğini iddia etti. Riexinger, İçişleri Bakanı de Maizere’nin BfV Başkanı Maaßen’i gazetecilere vatana ihanet davası açmaması için zamanında engellemediğini ileri sürdü.

Yeşiller Partisi Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz, BfV Başkanı Maaßen’in bu zamana kadar sessiz kaldığını ifade ederek, "Sessiz kalmak veya ortalıktan kaybolmak kabul edilemez“ dedi. İnsanlara her zaman kendilerine yönelen iddialara cevap vermeleri için şans verilmesi gerektiğini söyleyen Yeşillerli Politikacı, Maaßen’in istifasına şuan için mesajlı olduğunu kaydetti.

İç İstihbarat Başkanı Maaßen’i sert şekilde eleştiren Hür Demokrat Parti (FDP) Başkanı Christian Lindner, BfV’de yeni bir başlangıç yapılması gerektiğini iddia ederek, Maaßen’in tartışmaya neden olan vatana ihanet iddiasını ortaya attığını ve kurumunun görevlendirdiği bilirkişilerin de bu iddiayı desteklediğini söyledi.

CDU/CSU MAASSEN’İ KORUMAYA ALDI

Birlik Partileri CDU/CSU Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü Stephan Mayer (CSU), Maaßen’e yönelik yapılan eleştirilen haksız olduğunu ifade ederek, "Eğer gizli bir belge kamuoyuna sızdırıldıysa o kurumun başkanı buna sessiz kalamaz. Eğer Maaßen hiçbir şey yapmasaydı o zaman makamına zarar verirdi“ ifadelerini kullandı. Berlin Adalet Senatörü Thomas Heilmann ise Başsavcı Range’yi emekliye sevk eden Adalet Bakanı Maas’ı eleştirdi.

Maas’ın Federal Savcılığın karar vericisi gibi davrandığını fakat böyle hissetmesi halinde neden vatana ihanet soruşturmasına iki ay sessiz kaldığını sordu. Federal Adalet Bakanı Maas, iki gazeteciye vatana ihanet soruşturması açan Federal Başsavcı Range’yi makamına olan güveni zedelediği gerekçesiyle emekliye sevk etmişti. Başbakan Merkel de Adalet Bakanı Maas’a destek vermişti.