Merkezi Avrupa İnisiyatifi'nin (CEI) düzenlediği Batı Balkanlar Konferansı, bugün 6. kez Priştine'de topladı. Kosova ve Sırbistan savaşı sonrası ilk defa Sırbistan Dişişleri Bakanı İvica Daçiç'in de katıldığı konferans kapsamında, Arnavutluk, Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Joahnes Hahn bir araya geldi.

Konferansın açılışı yapan Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi, misafirlere katılım için teşekkür etti. Konferansın Kosova için tarihi bir önemi olduğunun altını çizen Thaçi, "Tüm katılımcıların bölgedeki istikrarın artması için ikili sorunlarını mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çözmeye devam edeceğiz" dedi.

Konferansın bitiminde Hashim Thaçi ile Hahn ortak basın açıklaması düzenledi. Thaçi, "Bügün Batı Balkanlar ülkeleri konferansta buluştu. Bugünlerde çok şükür bu ülkeler arasına iyi ilişkiler var. Bunun bölgemiz için iyi bir mesaj olduğunu inanıyorum" diye konuştu.

Kosova ile Sırbistan arasında başlayan diyalogun iyi bir işaret olduğunu söyleyen Thaçi, "Tabii ki ilişkilerimizi tamamen oturtmak için daha yapacak işlerimiz var. Artık Balkanlar'da oluşan Avrupa Birliği ikliminde biz de milletimiz için ortak anlaşma, ortak projelere devam etmeliyiz." dedi.

Sırbistanlı Bakan Daçiç'in gelişinin ilişkilerde bir adım olduğunun altını çizen Thaçi, "Umarım sonra ilişkilerimiz tamamen normale dönüşecek." dedi.

Johanes Hahn konuşmada "Bugün Priştine'de bulunmamız çok ümit vericidir. Bunu söylediğim için mutluyum." dedi. Avrupa Birliği'nin Batı Balkanlar yol ve demiryolu altyapısı ortak projeleri için 1 milyar euroya kadar yatırım yapmaya istekli olduğunu söyleyen Hahn, ancak balkan ülkeleri arasına Avrupa Birliği yolunda ortak projeleri düzenlenmesi gerektiğini açıkladı.

Konferans ardından aile fotoğrafı çekildi. Bir sonraki konferansın Makedonya'da gerçekleştirilmesi öngörülüyor.