Almanya'da Anayasa Mahkemesi'nin Kuzey Ren Vesfalya eyaletinde öğretmenlere yönelik genel başörtüsü yasağını kaldırmasının ardından Bavyera eyaleti çözüm yolları aramaya devam ediyor.

Die Zeit gazetesine röpörtaj veren Bavyera Başbakan Yardımcısı İlse Aigner, mahkemenin kararını eleştirdi. Bavyera’da yaşayan Müslüman kadınların yüzde 50’sinden fazlasının "başörtüsünü kadınların eşitliğine aykırı bir işaret olarak gördüklerini" iddia eden Aigner, bu sebeple başörtüsünün anayasaya aykırı olduğunu ileri sürdü.

Mahkeme kararına rağmen Bavyera hükümetinin yasak konusunda adım atmayıp, şikayetleri değerlendirmekle yetinme kararının sorulması üzerine Aigner, "çocukların iyiliğinin göz önüne alınacağını ve bunun din özgürlüğünden daha ağır bastığını" söyledi. "Hâlâ Hıristiyanlık kültürünün etkili olduğu bir eyalette yaşıyoruz." diyen muhafazakar siyasi, eşitlik ilkesi de göz önüne alndığında başörtüsünün çocuklara iyi örnek olmayacağını iddia etti.

Öte yandan Bavyera Eğitim Bakanlığı, başörtüsü konusunda gelecek şikayetler hakkında nasıl bir yol izleyeceğini henüz belirleyemedi. Konu hakkında açıklama yapan bakanlık basın sözcüsü Dr. Ludwig Unger, hem öğretmenlerin din özgürlüğünü sağlayacak hem de anayasal eğitim hedefini ve okul huzurunu güvence altına alacak bir çalışma içinde olduklarını haber verdi.