Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'li Başkan Karaçanta mesajında; aradan onlarca yıl geçmesine rağmen Azerbaycan toplumu ve dünyanın Haydar Aliyev'i unutamadığana değinerek, " Aliyev 10 Mayıs 1923'de Nahçıvan'da bir işçi ailenin çocuğu olarak doğmuş, Azerbaycan Devlet Üniversitesinin Tarih bölümünden mezun olmuş,1941-1944 yıllarında Nahçıvan Otonom Cumhuriyetinde önemli mevkiler işgal etmiş, 1944'den sonra Devlet güvenlik komitesi (KGB) çalışmış, Haziran 1969 Azerbaycan Komünist Partisi birinci sekreterliğine seçimiştir.

1990'da Azerbaycan'da ki Sovyet müdahalesini kınamış ve suçluların cezalandırılmasını talep etmiş, Azerbaycan milletvekili olmuş,1991-1993 Nahçıvan Otonom Cumhuriyeti Meclis Başkanı olmuş ve Haziran 1993'de Bakü'ye resmi olarak davet edilmiştir.15 Haziran 1993'de Azerbaycan Yüksek Konseyi Başkanlığına seçilmiş ve Azerbaycan'ın birliğini sağlamış bir lider olarak tanınmıştır.

Sovyet döneminde politbüro üyesi olan Haydar Aliyev Devletin tepesinde üçüncü şahıs durumunda idi. Birçok konuşmasında 'Ben Azerbaycan'lı olmaktan gurur duymaktayım' sözünü defalarca tekrarladı. 12 Aralık 2003'de aramızdan ayrılan merhum lider Azerbaycan'da daimi lider olarak anılır. Tarihe mal olmuş Aliyev çocuklara, kadınlara ve gençlere çok önem vermesi ilede tanındı. Hep halkının içinde olup tıpkı onlar gibi yaşamayı ille edinmiştir. Haydar Aliyev'in büyüklüğünü kanıtlayan en önemli unsur halkın büyük sevgisidir. Azerbaycan'ın unutulmaz, Milli ve daimi lideri Haydar Aliyev'i rahmet ve minnetle anıyoruz. Nur içinde yatsın mekânı cennet olsun."