Soyvetler Birliği'nin dağılmasıyla bağımsızlığına kavuşan ülkelerin bir çatı altında buluştuğu Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) örgütüne üye ülke Hükümet Başkanları Zirvesi, Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de yapılacak. Geçtiğimiz günlerde Kazakistan'da gerçekleştirilen BDT Devlet Başkanları Zirvesi'nden hemen sonra bu defa sözkonusu örgüte üye ülkelerin başbakanları bir araya gelecek.

Tacikistan resmi haber ajansına göre, 29-30 Ekim günlerinde gerçekleştirilecek zirveye, örgüte üye ülkelerden tam katılım bekleniyor. Şimdiden Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ile Ermenistan Başbakanı Ovik Abramyan zirveye katılacağını teyit etti.

Duşanbe'deki zirvede, ağırlıklı olarak dünya genelinde birçok yerde gerçekleşen mali kriz sebebiyle ekonomik işbirliğinin masaya yatırılması hedefleniyor. Ayrıca, hükümet başkanları serbest ticari bölge anlaşmasının hayata geçirilmesi, BDT ülkelerinin ekonomik kalkınma stratejisinin üçüncü aşamasında atılacak adımlar, yatırım işbirliği, piyasadaki rekabet, enerji, elektrik, iletişim gibi pekçok başlık altında işbirliği alanları değerlendirilecek.

Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla 1991 yılında kurulan BDT'ye, Baltık ülkeleri ve Gürcistan hariç eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinin üyeliği devam ediyor. 2005 yılında tam üyelikten çıkıp, gözlemci üye olan Türkmenistan ise son yıllarda BDT de daha aktif rol alıyor. Örgütün kurucularından Ukrayna ise ülkedeki mevcut durum dolayısıyla örgütün toplantılarında yer almıyor.