Türkçe Olimpiyatları'nın kapanış töreninde konuşan Belçika Başbakanı Charles Michel, "Belçika hükümeti adına sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum" dedi.

13. Dil ve Kültür Festivali'nin kapanış töreni Avrupa Birliği'nin Başkenti Brüksel'de yapıldı. Belçika Başbakanı Charles Michel ve Avrupa Konseyi ilk başkanı Herman Van Rompuy'un yanı sıra üst düzey bürokratların katılımıyla gerçekleştirilen festivalde, dünyanın dört bir yanından gelen öğrenciler, izleyenleri hayran bıraktı.

Festival'de konuşan Belçika Başbakanı Charles Michel, "Belçika hükümeti adına bu organizasyonda yer alan profesyonellere, çocuklara, ailelere, öğretmenlere teşekkür etmek istiyorum. Sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Hoşgeldiniz" ifadelerini kullandı.

'KİMLİKLERİN BİR ARADA YAŞAMASI İÇİN HOŞGÖRÜ GEREKİYOR'

Belçika Başbakanı Michel, farklı kimliklerin bir arada barışçıl bir şekilde yaşamasının kendi kendine gerçekleşen bir olgu olmadığını belirttiği konuşmasında, “Son derece pozitif bir şekilde Belçika’da bu kadar sayıda kültürel toplumun olmasını çok güzel bir olgu olarak görüyorum. Çok sayıda şehirde çok sayıda farklı kültürlerden gelen ve aynı zamanda hoşgörüye dayalı bir toplumun olduğunu görüyoruz. Ne kadar fazla bir çeşitlilik olursa o kadar fazla yenilikçilik olduğunu biliyoruz. Yani çeşitlilik inovasyonu doğuruyor, bunu biliyoruz. Tabi ki farklı kimliklerin barışçı bir şekilde bir arada bulunması, bir arada yaşaması otomatikman gerçekleşen bir şey değil. Hoşgörü gerektiriyor, çalışma gerektiriyor. Şu önemli noktada da ısrar etmek istiyorum: Her zaman toplumumuzun en önemli değerlerinden bir tanesi hoşgörüdür. Kimliklerden bir tanesi diğerinin üzerine çıkmamalı, önünde gelmemeli. Herkesi eşit şekilde dinlemeliyiz. Her tür ırkçılığa, fanatizme karşıyız.” diye konuştu.

'KÜLTÜREL YAKLAŞIM OLMASI ÇOK ÖNEMLİ'

Charles Michel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Siz de gördünüz ki burada hem polis, hem de ordu gereken şekilde işini yaptı. Ama aynı zamanda gerçek mücadele burada başka bir yerde meydana geliyor. Bu, zihniyet seviyesinde oluyor. Yani bir arada yaşama ve aynı zamanda özellikle gençliğin de birbiriyle yaşaması, kaynaşması, tanışmaları, birbirleriyle yardımlaşması çok önemli. Kültürel bir yaklaşım olması ve aynı zamanda insanların duygularını paylaşması çok önemli.”

'AVRUPA KONSEYİ ESKİ BAŞKANI HERMAN VAN ROMPUY: BİRBİRİMİZİN FARKLILIKLARINA SAYGI DUYMAK ZORUNDAYIZ'

Avrupa Konseyi Eski Başkanı Herman Van Rompuy de gösteriye hayran kaldığını aktararak, şunları söyledi; "Bu gerçekten de çok güzel bir girişim. Böylesi uluslararası dil ve kültür festivalinin Bürüksel'de gerçekleşmesi gerçekten de çok güzel. Burada birliğin temel amacı ülkeler arası barışı sağlamaktır. Yüzyıllar boyunca ülkeler arasında savaş olmuştur ama artık barış devrindeyiz. Hepimizin görevi bir birimiz farklılıklarına saygı göstermektir. Ve aynı zaman da bu farklılıkları kucaklayabilir ve onları zenginleştirebiliriz. Ne kadar çok insan olursak o kadar çok farklı diller, dinlere, kültürlere kulak verebiliriz. Ve o kadar daha insancıl olabiliriz. Hepimizin içinde bir Mozart yatar ve bu Mozartı keşfedelim ve onu yüzeye çıkaralım. Paylaşmak daha fazla adalet ve daha fazla mutluluk getirir. Bunlar çok sade gerçeklerdir. Birlikte kalalım ve birlikte yaşayalım."