Belçika'nın Flaman Bölgesi’nde geçici kesimhanelerde kurban kesimine ‘uyuşturma şartı’ getirilmesinin ardından, Genk Belediyesi de Müslümanların yaşayabileceği mağduriyetleri giderebilmek için kolları sıvadı. Müslümanları zor durumda bırakmak istemeyen belediye yönetimi, 50 bin Euro yatırım yaparak mevcut 'geçici' kesimhaneyi ‘kalıcı’ kesimhane haline getirecek.

Flaman Bölgesi’nde geçici kesimhanelerde kesilecek kurbanlara uyuşturma şartı getirilmesi Müslümanları zor durumda bıraktı. Birçok Müslüman’ın yaşadığı Genk Belediyesi, alınan bu karar sonrasında alternatif yollar üzerinde çalışma yapacağını açıklamıştı. Bu çalışma sonrasında bölgede bulunan ve birkaç yıldır Müslümanlara hizmet veren geçici kesimhanenin ek yatırımla kalıcı statü verilmesi kararlaştırıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar, şehirde daha önceki yıllarda geçici kesimhane için 2 milyon Euro’luk yatırım yapıldığına dikkat çekti.

Çağlar 50 bin Euro ek yatırım yapılarak buranın ‘kalıcı kesimhane’ haline getirileceğini duyurdu. Çağlar, 'Flaman Bölgesi’nde Hayvan Refahından Sorumlu Bakan Ben Weyts’in bu kadar dayatmasının faturasını' belediye olarak Müslümanlara ödetmeyeceklerini söyledi.

Genk Belediyesi, Müslümanların bu kesimhanede kurbanlarını İslami usullere göre kesebileceğini açıklarken, Limburg ve çevresindeki diğer şehirde yaşayan Müslümanların da bu kesimhaneye gelip kurbanlarını kestirebilmeleri için girişimde bulunduklarını duyurdu. Kesimhanenin günlük bin küçükbaş hayvan kesme kapasitesi olduğunu söyleyen Genk Belediye yetkilileri, Kurban Bayramı’nın ikinci ve üçüncü gününde de diğer şehirlerden gelecek olan insanlara da kesim imkânı sunacak.

HAYVAN KESİMİ YAPANLARIN EĞİTİMLİ OLMASI GEREKİYOR

Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar, hayvanı kesecek kişilerin özel eğitimli olmaları gerektiğini ve kesim esnasında başka insanların girişine yasak konulduğunu belirtti. Çağlar, “İnsanların kesim esnasında kurban kesenlerin dışında içeri girmesi yasaklanacak ve hayvanları çiftçilerin getirmesi gerekecek. Bıçakların temiz olması gerekiyor ve ayrı özel kıyafetlerin giyilmesi mecbur haline getirilecek. Bu doğrultularda yeniden düzenleme içerisine gitmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Çağlar, Müslüman toplumuyla çok iyi diyaloglarının olduğunu ve bu tür hassas konularda devamlı öncü olacaklarını söyledi. Çağlar, “Bakan Weyts’in geçiş süreci tanımadan insanları zor durumda bırakmasını istemiyoruz. Geçici kesimhanelerde kesilen kurbanlar aslında dinimize ve kanunlara göre uygun bir şekilde kesiliyordu. Bakanın bu kadar dayatması ve geçiş süreci tanımaması üzücü ama bunun faturasını Müslümanlara ödetmeyeceğiz.” dedi.