Belçika'da kurban kesimine getirilen uyuşturma şartına tepkiler gelmeye devam ediyor. Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers, kurban kesim yasağının büyük problemlere yol açacağını söyledi.

Flaman Bölgesi Ulaştırma, Turizm ve Hayvan Refahından Sorumlu Bakan Ben Weyts'in bu yıl kesilecek kurbanlara uyuşturma zorunluluğu getirecek olmasına, Müslümanların yoğun olarak yaşadığı Gent, Genk, Houthalen ve Mechelen belediye yetkililerinden tepkiler geldi. Başta Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers olmak üzere, Resul Tapmaz, Mustafa Aytar ve Ali Çağlar kararı eleştirerek alternatif yol aradıklarını söylediler.

Mechelen Belediye Başkanı Bart Somers, "Bakan Ben Weyts Müslüman toplumuna empati ile yaklaşsaydı daha iyi kararlar alabilirdi." dedi. "Bakan Weyts’in kullandığı metodu çok yanlış buluyorum. Kurban Bayramı’na aylar kala böyle bir karar almasını doğru bulmuyorum." diye konuşan Başkan Somers, "Daha iyi bir diyalog ve empatiyle daha doğru bir karar alınılabilirdi. Geçen sene Mechelen’de 900 kurban kesildi. Mechelen’deki Müslüman toplumunun şu an Kurban Bayramı’nı nasıl idrak edeceği belli değil. Bu yasak büyük problemlere yol açacak.” dedi.

Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar, alternatif yollar aradıklarını ve geçici kesimhane statüsünü tanınmış kesimhaneye çevireceklerini söyledi. Çağlar, “Bakan Weyts’in en azından geçiş dönemi sağlamaması üzücü. Bakanın kararının önümüzdeki Kurban Bayramı’nda uygulanacağı söylendi. Geçici kesimhanelerde bu yasak geçerli ama normal tanınmış kesimhanelerde böyle bir yasak yok. Biz Genk Belediyesi olarak geçici kesimhanenin statüsünü değiştirip normal kalıcı kesimhane statüsüne kavuşturulması yönünde hazırlıkları yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Gent Belediye Başkan Yardımcısı Resul Tapmaz, Gent’te vatandaşların şoklu kurban kesimi yapmak istemediğine dikkat çekti. Tapmaz, “Bakanın almış olduğu karar gerçeklerle bağdaşmayan bir karar. Gent’te kısa zaman içerisinde şoksuz kesim yapabilecek tanınmış yüksek kapasiteli bir kesimhane yok.’’ diye konuştu. Tapmaz, bakanın aldığı kararın gerçeklerle bağdaşmadığını ve Gent’te her yıl ortalama bin 300 kurbanın kesildiğini ifade etti.

Houthalen Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aytar, Müslümanlar ile alay edildiğini ve bakan ile sürekli görüşme talebi bulunmalarına rağmen görüşme fırsatı yakalayamadıklarını açıkladı. "Bu kabul edilecek bir durum değil. Sosyalistler (Sp.a) olarak biz bunun üzerine gidiyoruz bir yıldır." diye konuşan Aytar şunları söyledi: “Milletvekili Güler Turan kanun tasarısı sundu. Fakat karar tasarısının komisyonda görüşülmesi engellendi.”

Geçen hafta içerisinde yaşanan gelişmelerin Zaman aracılığıyla öğrenildiğine dikkat çeken Aytar, “Zaman Belçika sayesinde bu haber ortaya çıktı. Şu anda ne gibi adımlar atılabilir bunları vatandaşlarımızla görüşmek istiyoruz. Limburg bölgesinde hiçbir alternatif yol yok.” şeklinde tepkisini dile getirdi.