Belçika Federal Meclisi, sözde ’Ermeni soykırımın 100. yılını anma’ tasarısını oy çokluğuyla kabul etti. Meclis’in kararında 1915 olayları "soykırım" olarak yer almazken, Belçika hükümetine de sadece sözde ‘Ermeni soykırımının 100. yılını anma etkinliklerine katılma’ çağrısı yapıldı. Oylama katılan Türk asıllı vekiller de tasarıyı destekledi.

Hükümet ortaklarından Yeni Flaman İttifakı (N-VA) Milletvekili Peter De Roover’un önceliğinde hazırlanan 1915 olaylarına ilişkin tasarıda, net bir şekilde Federal Meclis’in 'soykırımı' tanıdığı ifadesi yer almıyor. Dikkat çeken diğer bir husus ise tasarının başlığında ‘Ermeni soykırımını’ tanınması yerine anılması ifadesinin geçmesi. Belçika Hükümeti’ne yönelik çağrılarda da hükümetten ‘1915’i soykırım olarak tanı’ ifadesi yer almıyor, sadece ‘Ermeni soykırımın 100. yılında anma etkinliklerine katılması’ gerektiği vurgulanıyor. Tasarının ikinci maddesinde ise bugünkü Türkiye’nin Osmanlı döneminde Ermenilerin yaşadığı dramdan sorumlu tutulamayacağı belirtiliyor.

Muhalefet tasarıyı Meclis’in 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdığına dair net bir ifadenin geçmemesinden dolayı yetersiz buldu. Eleştirilere cevap veren tasarının baş mimarı De Roover, Başbakan Charles Michel’in geçtiğimiz ay mecliste net bir şekilde 'soykırımı' tanıdığını ve bundan dolayı tasarıda tekrardan bu çağrı yapılmadığını açıkladı. Michel bir soru üzerine 1915 ile 1917 arası yaşanan trajik olayların 'soykırım' olarak adlandırılması gerektiğini düşündüğü, fakat konu hakkında uluslararası mahkemelerin değerlendirme yapmaları gerektiğini savunmuştu. Yine aynı şekilde Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, 1915 olayları için 'acıların yaşandığı, katliamların gerçekleştiği bir dönem' tanımlamasını kullanarak "Soykırım ibaresi hukuki bir terim ve spesifik bir anlam taşıyor. Soykırım demek mahkemelerin işi." diye konuşmuştu.

TÜRK ASILLI VEKİLLER DE "EVET" DEDİ

Belçika Federal Meclisi'deki Türk asıllı milletvekillerinin bu konudaki tutumu merak ediliyordu. Özellikle Frankofon medyasının ilgi odağı olan Türk asıllı vekillerden, Emir Kır (PS), Özlem Özen (PS), Zuhal Demir (N-VA), Meyrem Almacı (Yeşiller) ve Veli Yüksel (CD&V) tasarıyı destekledi. Brüksel Bölge Meclisi milletvekili ve Frankofon Hristiyan Demokratlar üyesi Mahinur Özdemir'in 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımadığı için partisi tarafından ihraç edildiği iddia edilmişti.