Belçika’da yaşayan Türk seçmenler, 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün sandık başına gitmeye başladı. Yurtdışındaki seçmenler 8 ile 31 Mayıs tarihleri arasında sorun yaşamadan oyunu kullanabilecek.

Belçika, Almanya, Fransa, Avusturya, İsviçre ve Danimarka'da seçmenler TSİ 11.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Avrupa'da sandık kurulacak diğer ülkelerdeki seçimler ise ilerleyen günlerde yapılacak.

Brüksel Başkonsolosu Ali Barış Ulusoy, hafta içi 3 ve hafta sonu 6 sandık olduğunu ve vatandaşların her gün saat 10.00 ile 19.00 arasında oy vererek kendi vatandaşlık görevlerini yapmaya davet etti.

CHP BELÇİKA BAŞKANI: AVRUPA'DA DA AYNI DÜZENBAZLIK BAŞLADI

CHP Belçika Birliği Başkanı Zuhal Kayhan, gözlemci olarak görevlendirdiği partilinin sandığın uzağında tutulmasına tepki göstererek görevlilerle tartıştı.

Zuhal Kayhan, seçimlerin hiçbir şekilde demokratik yollar ile başlamadığını öne sürdü. Zuhal Kayhan, "Bugün bildiğiniz gibi 24 gün sürecek olan seçimler var ve demokratik bir ortamda seçim olmuyor. Dün toplantı yapıldı ve konsoloslukta olan saklama odalarının çok güvenli olduğuna inanmıyorum. Bir odanın üç tane anahtarı var fakat anahtarlar bize verilmeden önce yaptırılmış. Parti yetkililerine üç tane anahtar verildi fakat bu anahtarların yedekleri yapılmış da olabilir. Şu an yüksek seçim kurulunda çok büyük sorunlar çıktı. Son bir güne kadar sandıkta çalışan insanların kağıtlarını alamadık. Çalışma günlerini yüksek seçim kurulu kendi durumlarına göre yazıyorlar. Burada müşahit kartları ile insanları çalıştırmam lazım ve müşahit kartları ile kontrol etmek çok zor ve bu yüzden sandıklarda çok zorluklar var. Biz şu an sandıkları nasıl kontrol edeceğiz? Bunun bir an önce Yüksek Seçim Kurulu'ndan düzeltilmesi gerekiyor. Şu an hiçbir şey demokratik şekilde olmuyor. Türkiye’deki seçim sistemi nasıl çalışıyorsa Belçika’da da AKP’nin organizesiyle seçim sistemi var. Baştan sona kadar taraf tutuluyor ve her şey onların isteğine göre ayarlanıyor. Zarfların gitmesi, mühürlenmesi her şey istedikleri gibi yapılıyor. Seçim düzenbazlığı sadece Türkiye’de yok, Avrupa’da da aynı düzenbazlık var. Buradaki seçimler için kullanılan bilgisayarlar bile Türkiye’den programlanıp getirildi. Maalesef yapacağımız hiç bir şey yok ve müdahale etmeye çalışıyoruz ama her şey iktidardan yana. Yüksek Seçim Kuruluna şikayetimi bildirdim."

Saadet Partisi Belçika temsilcisi Besim Özışık da seçimlerin vatana ve millete hayırlı olmasını diledi. Seçim güvenliği ile ilgili bazı endişelerini de olduğunu söyledi.

“ANTİ DEMOKRATİK BİR SEÇİM”

Belçika’da yaşayan Naim Acar isimli bir Türk vatandaşı konsolosluğun önünde seçimler hakkında tepkisini dile getirdi. Acar, anti demokratik bir seçim olduğunu öne sürdü. Naim Acar, "120 bin seçmenin olduğu bir ülkede üç sandık ile seçime gidiliyor. Daha bugün haftanın bitmemesine rağmen insanlara resmen işkence yapılıyor. Demokratik bir seçim olmadığı kesinlikle bellidir. Bir denetim sağlanamaz burada çünkü oylar açılıp sayılmıyor. Akşam sayılacak olan oyların adetlerini torbaya koyuyorlar ama daha sonra o torbaların başına ne gelecek Allah bilir. Antidemokratik bir seçim ve bu kabul edilemez.’’ dedi.