Federal Mecliste Ermeni Meselesi'yle alakalı soruya cevap veren Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders, 1915 olayları için 'acıların yaşandığı, katliamların gerçekleştiği bir dönem' tanımlamasını kullandı. Reynders "Soykırım ibaresi hukuki bir terim ve spesifik bir anlam taşıyor. Soykırım demek mahkemelerin işi." dedi.

Federal Hükümet'in Ermeni Meselesi karşısında gerekli 'sert' tavrı sergilemediğini öne süren milletvekili Olivier Maingain, Belçika Federal Meclisi'ne 1915 olaylarını 'soykırım' olarak kabul etmesi için çağrıda bulundu. Dışişleri Bakanı Didier Reynders'e 1915 olaylarına ilişkin soru yönelten Maingain yarın Erivan'da yapılacak törende hükümeti temsilen bazı isimlerin törene katılmasının bu kapsamda isabetli olacağını da ifade etti.

Cevabına, "Hükümetimizi temsilen Moskova Büyükelçimiz Erivan'daki törende hazır bulunacak. Ben kendim de 26 ve 27 Nisan günleri Erivan'da olacağım." diyerek başlayan Reynders, 'soykırım' ifadesini kullanmadı ve neden kullanmadığını açıkladı. 'Soykırım' ibaresinin spesifik bir anlam taşıyan hukuki bir terim olduğunu söyleyen Reynders "Soykırım, demek mahkemelerin işi. Farklı kurumların hukukun işine karışmasını doğal bulmuyoruz." dedi.

Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesini desteklediğini ifade eden Reynders diyalog çağrısında bulundu. Gerçekten yaşananların tanınması gerektiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Reynders, katliamlar boyunca yaşanan acıların netleştirilmesi gerektiğini belirtti.

'Otantik bir barış' çağrısı yapan Reynders iki ülkeyi 2009 Zürih Protokolü'nü hayata geçirmeye davet etti.