Diğer Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, mülteciler Belçika’ya da akın etmeye devam ediyor. Belçika’nın belirlediği günlük 250 kişilik kapasite sebebiyle birçok mülteci çadırlarda kalmak zorunda bırakılmıştı. Kurulan çadırlara çevredeki insanlar ise giysi, yemek ve ilaç gibi yardımlarda bulunarak duyarlılıklarını sergiliyorlar. Federal İçişleri Bakanlığının önündeki park alanında kurulan çadırlarda Suriye, Afganistan ve Irak'tan gelen göçmenler kalıyor. Ortaya çıkan görüntü Belçikalı yetkilileri rahatsız ederken, Başbakan Charles Michel ise kapasiteyi arttrabileceklerini söyledi.

Brüksel’de yaşanan mülteci dramına çevredeki vatandaşlar da duyarsız kalmıyor. Brüksel’e 150 kilometre uzaklıktan gelerek mültecilerin kurmuş oldukları çadırlara yardım elini uzatan öğrenci Gözde Akteke, Müslümanlara karşı olan önyargıları kırmak istediğini söyledi. Malmedy şehrinden gelerek ve kendi imkanları doğrultusunda yardım ettiğini söyleyen Akteke, ‘’Belçika’ya gelen insanlar çok zor durumdalar ve kendi ülkelerinden ayrılarak başka bir ülkeye gitmek çok zor bir durum. Belçika’da Müslümanlara çok önyargı var ve bu mültecilerin sırf para için geldiğini sanıyorlar. Halbuki bu insanlar sadece yardıma muhtaç.’’ diye konuştu.

Yine yardıma gelenler arasında olan Tuğba Derer isimli bir vatandaş ise çocukların serin havada çadırların içerisinde nasıl barınacağını sorguladı ve "Kimse yurdunu ve memleketini bırakıp gelmeyi istemez. Bizde onların yerinde olabiliriz. Gerçekten çok üzüldüm hallerine." şeklinde konuştu.

Hafta içi her gün 300 ile 400 arasında mülteci devletin imkanları doğrultusunda barınmak için Brüksel’de bakanlığın önünde kuyruğa giriyor. Fakat devletin koyduğu günlük 250 kapasitenin olması sebebiyle çoğu mülteci ertesi günü beklemek zorunda kalıyor.

"KAPASİTENIN ARTTIRILMASI GEREKIYOR"

Federal Göç ve İltica Bakanı Theo Francken önceki gün yaptığı açıklamada kapasite artırmanın ‘sorumsuzluk’ olacağını söyledi. Ciddi tepkilere neden olan bu açıklamanın üzerine mülteciler vakfı (vluchtelingenwerk Vlaanderen) Avrupa Komisyonu’na suç duyurusunda bulundu. Bu durum üzerine açıklamalarda bulunan Federal Başbakan Charles Michel, "Gelecek aylarda bizi daha neler bekleyeceğini bilmiyoruz o yüzden günlük mülteci barındırma kapasitesini gözden geçirmemiz gerekiyor." şeklinde konuştu. Michel, mevcut tablodan hiç mutlu olmadığını ama çadırlar kurarak yaşanabilecek bir ortam oluşturduklarını ifade etti.

Michel, Macaristan’ın kaçak göçmen sorunuyla mücadele için Sırbistan sınırına dört metre yüksekliğinde çit inşa etmesini de Avrupa değerlerine aykırı olduğunu söyledi.