Belçika’nın Flaman Bölgesi'nde hayvan haklarından da sorumlu Bakan Ben Weyts, kruban bayramında geçici kesimhaneler kurulmasına izin verilmeyeceğini söyledi.

Flaman Meclisi'nde komisyon toplantısında konuşan Bakan Weyts, Avrupa Birliği kurallarına uyacaklarını ve kesimhanelerin kapatılacağını söyledi. Weyts, Flaman hükümetine bir öneri sunduğunu ama hükümetin henüz bunu onaylamadığını aktardı. Bakan ayrıca Müslüman toplumuna alternatif sunduğunu ancak buna sıcak bakılmadığını da ifade etti.

Meclis üyesi Güler Turan ise kesimhaneler konusunda 10 ay kadar beklediklerini ve hâlâ bu konuda bir neticeye varılmadığını söyledi. Geçtiğimiz hafta tasarı sunduklarını ancak koalisyon partilerinin baskısından dolayı tasarı kabul edilmediğini ifade eden Turan, Müslüman toplumunun huzursuz olduğunu aktardı.

Turan, “İki ay sonra yaz tatiline giriyoruz ve o dönemi yok sayarsanız Eylül’de Flaman meclisi açılıyor. Kurban bayramı da Eylül ayında. Bakan iyi niyetli yaklaşmak istese bile belediyeler bu geçici kesimhaneleri organize edemezler.’’ açıklamasında bulundu.

Bakan Weyts'in Avrupa kanunlarını bahane ederek şoksuz kesimi yasaklamak istediğini söyleyen Turan, Müslümanların ve Yahudilerin istisna olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Güler Turan, "Geçici kesimhaneler organize edilmezse binlerce kurban hemen kesilemeyecek. Şoklama şartı ile geçici kesimhaneler kaldırıldığı zaman Kurban Bayramı'nı Müslüman toplumunun elinden almış oluyorlar. Çok kaygı ve üzüntü verici bir olabilir. Müslüman toplumu Avrupa’da, Belçika’da ve Flaman bölgesinde artık misafir değil. Yahudi dini gibi İslam da Belçika’da tanınmış bir din. Bu yüzden kurbanlarımızı kesme hakkına sahibiz.’’ diye konuştu.