İnternet ortamındaki bütün işlemlerin anbean takip edildiğini söyleyen Belçikalı araştırmacılar, Belçika ile birlikte 5 Avrupa ülkesinde Facebook’un gizlilik kuralları ihlalinden dolayı soruşturma başlatılacağını söyledi.

6 Belçikalının yapmış olduğu araştırmaya göre Facebook gizlilik kurallarını ciddi bir şekilde ihlal ediyor. Facebook, Kanada ve ABD’de kişisel kanun kurallarından dolayı bu uygulamayı hayata geçiremezken Avrupa ülkelerinde yaşayan Facebook kullanıcılarının internetteki her anını takip ediyor. İddiaya göre, Facebook kullanıcısı olmayanlar bile bir kez Facebook sitesine giriş yaptığı anda internet ortamındaki bütün işlemleri takibe açık hale geliyor.

KU Leuven Üniversitesi ve Brüksel Üniversitesi’nden (VUB) araştırmacıların raporu üzerine Belçika, Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya’nın gizlilik komisyonu Facebook sitesine ‘ihlal listesi’ oluşturarak hukuki bir süreç başlattı.

KU Leuven Üniversitesi Bilişim Güvenliği ve Endüstriyel Kriptografi Uzmanı Mustafa Güneş Acar, Facebook’un sadece üyelerinden bilgi toplamadığını söyledi. Acar, “Üye olmayıp bir kez bile Facebook sitesine girenlerin bile sosyal ortamda gezinmeleri kontrol ediliyor. ‘Magic cookie’ denilen uygulamayı bilgisayarlara yerleştiren Facebook, insanların internet ortamındaki gezinmelerini takip ederek bu bilgileri reklam veren firmalar ile paylaşarak kişiye göre reklam gösteriliyor.’’ dedi.

Araştırmacılara göre tespit ettikleri bu ihlaller buz dağının sadece görünen kısmını kapsıyor. Gelecek zamanlarda konuyla ilgili daha geniş çaplı araştırmalar yaparak raporlar hazırlayacaklarını ifade eden araştırmacılar bu raporları kamuoyuyla paylaşılacağının bilgisini verdiler.