Kurban Bayramı’na günler kala geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getiren Flaman Bölgesi Ulaştırma, Turizm ve Hayvan Refahından Sorumlu Bakanı Ben Weyts (N-VA) kararını dinlere göre değil kanunları esas alarak aldığını söyledi. Cihan Haber Ajansı'na konuşan Weyts, dini usullere göre kesimi tamamen yasaklama niyetini destekleyen 'siyasi zemin' olmadığı için şimdilik rafa kaldırdığını ifade etti.

Belçika’da geçen sene 6. Devlet Reformu kapsamında hayvan refahı dosyasını bölgelerin yetkisine geçmesinin ardından bu konuyla ilgili bölgelerin ilk icraatı kurban kesimine uyuşturma şartı getirmek oldu. Bu dosyadan sorumlu Valon Bakan Carlo Di Antonio ve Flaman Bakan Ben Weyts bu seneden itibaren geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getirirken Brüksel Hayvan Refahından sorumlu Bakan Bianca Debaets ise bir yıl geçiş süresinin ardından uyuşturma şartının seneye yürürlüğe sokulacağını açıkladı.

Flaman Bakan Ben Weyts ise yasağı bir adım daha ileri taşıyarak şoksuz kesimi tamamen yasaklamak istediğini bildirdi. Yahudi ve Müslüman toplumunun yanı sıra koalisyon partilerinden gelen tepkiler üzerine bu niyetini rafa kaldıran Weyts, Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.

Uzun vadede bütün kesimhanelere uyuşturma zorunluluğu getirmek istediğini söyleyen Bakan Weyts, genel yasağı tartışmak için henüz erken olduğunu açıkladı. Weyts’e göre genel yasağı destekleyen bir toplumsal zeminin var fakat siyasi zemin henüz oluşmadı.

"YURTDIŞINDA İSTEDİKLERİ GİBİ KESTİREBİLİRLER"

Doğu Flaman bölgesinde küçükbaş hayvan kesme ruhsatı olan sadece bir kesimhane olduğunu ve sadece 3 günde kurban ibadetinin nasıl yerine getirilebileceğinin sorulması üzerine Ben Weyts, "Müslümanların alternatifleri var ve yurtdışında sorunsuz bir şekilde kurbanlarını istedikleri gibi kestirebilirler. Belki mesafe uzun olabilir ama bunun dışında bir başka alternatif Flaman bölgesinin bir başka şehrinde de tanınmış kesimhanelerde kesim yapabilirler." dedi.

Ben Weyts, Avrupa Birliği uygulamaları ve Belçika Danıştayı kararı gereği hayvanların uyuşturularak kesilmesi gerektiğini belirtti ve Müslümanlara da yeni uygulamaya geçmek için bir yıl süre tanıdıklarını ifade etti. Weyts, "Eğer hayvan refahından sorumlu bakansam dini esas alarak değil kanunları esas alarak yürümek zorundayım. İsterse bu İslam dini olsun isterse de Yahudi dini olsun. Ben bir dine veya diğer dine karşı değilim. Ben hayvan refahından yanayım. Bu benim işim." diye konuştu