Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, meclise gelen bir soru üzerine Türkiye’nin Belçika’dan Suriye’ye savaşmaya gidenlerle ilgili yetersiz bilgi paylaşımı yapmasından şikayetçi oldu.Türkiye ile Belçika 2013 yılında karşılıklı yardımlaşma amacıyla bir anlaşma imzalamıştı.

Ecolo Partisi Milletvekili Benoit Hellings, parlamentoda İçişleri Bakanı Jan Jambon’a bir soru yönelterek, Belçika’dan Suriye’ye giden savaşmaya gidenlerin sayısını sordu. Jan Jambon, sayı belirtmek için ellerinde yeterli veri olmadığını belirtirken, bunun birçok farklı sebebi olduğunu aktardı. Jambon, Türkiye sınır görevlilerinin bölgede yaşanan sıkıntılardan dolayı çok yoğun olduklarını ve bu yüzden yeterli bilgi paylaşımının olmadığını söyledi.

Jan Jambon, Türkiye’ye girip çıkanların bilgisinin paylaşılmasında yaşanan sıkıntılara başka bir sebep olarak da Türkiye’nin yasalarını gösterdi. Jambon, yeni dönemde Türkiye polisi ile daha iyi bir çalışma yapacaklarını da belirterek, Eylül ayında Belçika İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlığı olarak Türkiye’ye konuyla ilgili bir ziyaret gerçekleştirileceği ve yeni adımlar atılacağını belirtti.

2013 yılında dönemin İçişleri Bakanı Joelle Milquet, Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Türk makamlarıyla karşılıklı bilgi alışverişini sağlamak için bir anlaşma imzalamıştı. Bu anlaşma kapsamında Türkiye Haziran ayında Belçika’dan çıkıp Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmek isteyen 4 genci yakalayarak Belçika’ya iade etmişti.