Türklerin yoğun olarak yaşadığı Anvers şehrinde Türk girişimciler tarafından kurulan çadırda Belçikalılara iftar verildi. Belçika Aktif Dernekler Federasyonu (Fedactio) gönüllüsü Osman Tuzkapı kendi mahallesinde iftar çadırı kurarak dayanışma çağrısında bulundu. Tuzkapı iftardan önce yaptığı konuşmada, dün yaşanan terör saldırılarını kınadı. Tuzkapı, ‘’Hiçbir Müslüman terörist olamaz, hiçbir teröristte Müslüman olamaz.’’ diyerek tepkisini dile getirdi.

Cuma günü Fransa'nın Lyon kenti yakınlarında bir fabrikada düzenlenen saldırıda, bir işveren, işçisi tarafından kafası kesilerek öldürülmüştü. Yaşanan saldırının şoku atılmadan bir saldırı haberi de Tunus’tan geldi. Suse kasabasındaki iki otele düzenlenen silahlı saldırıda, aralarında turistlerin de bulunduğu 28 kişi hayatını kaybetti. Somali’de Afrika Birliği askerlerine düzenlenen saldırıda da 30 kişi ölürken, Kuveyt’te IŞİD’in Şii camisine düzenlediği saldırıda ise 27 kişi hayatını kaybetti. Dört saldırıda ölenlerin sayısı 86’ya ulaştı. Anvers'te iftarda buluşan Belçikalı Müslümanlar ise dayanışma çağrısında bulundu.

Dernek gönüllüsü Osman Tuzkapı, Tunus, Fransa ve Kuveyt'teki terör saldırılarını kınadığını söyledi. Tuzkapı, iftardan önce mahalleye yaptığı konuşmasında İslam ve terörün birbiriyle alakası olmadığını belirterek, ‘’Kesinlikle terörü kınıyoruz. IŞİD denilen başımızın belası şuanda İslamiyete ciddi zararlar veriyor. Belçikalılarla bir araya gelip bizim böyle olmadığımızı, farklı bir şekilde ve dostluk çerçevesinde yaşadığımızı göstermemiz gerekiyor.’’

İftara katılan Belçikalı Stan van Lammen ise, ‘’Farklı kültürlerin bir araya gelmesi bizim için çok önemli. Küçük çapta olsa bile bu organizasyonlar ileride büyüyerek güzel mesajlar verebilir toplumumuza. Çocuklarımızın da bu değerlere sahip çıkarak ileride bambaşka bir ortam oluşabileceğinin kanaatindeyim.’’ şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Hugo Ramen ise bu organizasyonu güzel bulduğunu ve Türk toplumuna çok teşekkür ettiğini ifade etti. İçten çok üzüntü duyduğunu ve yaşanan terör olaylarını da bu tür etkinliklerin iyi bir sinyal verdiğini ifade eden Ramen, “yaşanan feci olaylar karşısında kalbimizi dinliyoruz ve sabrediyoruz.” dedi.

Belçikalı Hilde de Koning, yaşanan feci olayların karşısında mahallelerinde Müslümanlar ile birlikte sorunsuz yaşayabildiklerini söyledi. Koning, ‘’Böyle olması gerekmiyor mu zaten?’’ sorusunu sorarak olanlara karşı tepkisini dile getirdi.

Aynı mahallede oturan Ramis Boyunince ise, ‘’Şu anda toplandığımız yerde hiç bir ayrım yapılmadan güzel bir iftar organizasyonu düzenlendi. Bu vesileyle birbirimizi daha çok sahipleniriz inşallah.’’ diye konuştu.

Bu programların çok güzel olduğunu ifade eden İlyas Bilce, ‘’Bu ortam din, dil ve ırk ayrımı yapılmayan bir ortam. Kardeşliğin simgesi diyebilirim kısacası. Herkes birbirine saygılı bir şekilde yabancılar ile beraber aynı ortamda bulunup aynı yemeği paylaşmak çok güzel bir şey. Umarım dünyanın her bir yerinde böyle tür şeyler yaşanır. Her şey kardeşlik için’’ diye konuştu.

Bu iftara katılmaktan dolayı çok memnun olduğunu söyleyen mahalleli Turgut Çekiç ise, herkesin bir araya geldiğini ve İslam dininde kardeşçe yaşanılabileceğini burada sergilendiğini söyledi. Çekiç, ‘’burada yabancı ayırt etmeksizin herkes bir arada. Bütün dünyanın böyle kardeşçe olması lazım.’’ mesajını verdi.