Belçika'da Anvers Belediyesi’nin Çeşitlilikten sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Fons Duchateau, Müslümanları şoklu kesime ikna etmek için ilginç bir yönteme başvuracak. Duchateau, bir koyun şoklayarak hayvanın belli bir zaman sonra tekrar canlandığını ispat etmek istediğini söyledi.

Belçika'nın Flaman Bölgesi’ndeki geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getirmesin ardından başlayan tartışmalara bir yenisi daha eklendi. Bu kez Anvers Belediye Başkan Yardımcısı Fons Duchateau Müslümanları şoklu kesime ikna etmek için ilginç bir yönteme başvurdu. Duchateau, şoklu kesimin helal olabileceğini Müslümanlara ispat etmek için bir koyunu şoklayıp sonra tekrar nasıl canlandığını göstermek istiyor. Hayvanın şoklandıktan sonra bilincini kaybettiğini fakat birkaç dakika sonra tekrar eski haline döndüğünü savunan siyasetçi, bu yöntemin Müslümanların dini vecibeleri ile örtüştüğünü savunuyor.

MÜSLÜMANLAR ŞOKLU KESİME İTİBAR ETMİYOR

Duchateau’nun bu girişimi Müslümanları ikna etmesi ise beklenmiyor. Anvers Belediyesi 2013 Kurban Bayramı’nda şoklu kesim için kurduğu geçici kesimhaneye bir tane bile Anversli Müslüman kurbanını kestirmek için gitmemişti. Belçika Müslüman Yönetimi Başkanı Noureddin Smaili ise "Uyuşturularak kesilen bir koyun helal değildir, bu kadar basit!" diyerek Duchateau’nun girişimine tepki verdi. İslamiyet’in Belçika’da en büyük ikinci din olduğunu hatırlatan Smaili, Müslümanların daha fazla saygıyı hak ettiğini de ifade etti.

Şoklu kesimin İslam’daki yeri hakkında fikir ayrılıkları uzun süredir devam ediyor. Uyuşturulmadan kesime karşı çıkanlar, şoklu kesimin uygulandığı Malezya gibi bir dizi İslam ülkelerini işaret ederken, Belçika Müslüman Alimler Konseyi her türlü şoklu kesimin helal olmadığını savunuyor.

Şoklu kesim tartışması geçen sene hayvan hakları örgütü GAİA’nın Flaman Hükümetine geçici kesimhaneler üzerinden baskı kurmasıyla başlamıştı. GAİA, geçici kesimhanelerde şoksuz kesimin Avrupa Birliği Yönetmeliği'ne ters olduğunu savunmuş ve konuyu çözüme kavuşturmadığı takdirde Flaman Hükümetine karşı yasal süreç başlatacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Hayvan Refahı Bakanı Ben Weyts, Kurban Bayramına birkaç ay kala geçici kesimhanelere uyuşturma şartı getirdi. Müslümanların yoğun yaşadığı belediyeler ise bakanın son dakika kararına tepki göstererek kararını bir yıl ertelemesini istedi. Fakat Bakan Weyts bu talebi geri çevirdi.