Belçikalı Türkler, Brüksel’de bir araya gelerek son dönemde ülkenin farklı bölgelerinin parlamentolarında 1915 olaylarına ilişkin yasa ve karar tasarılarının hazırlanması, Arami ve Süryani sözde soykırımlarına ilişkin anıtların belediyelerce meydanlara dikilmesini protesto etti. Belçikalı Türkler Platformu’nun organize ettiği barışçıl gösteride, sadece Türkiye ve Belçika bayraklarına izin verildi.

1915 olaylarının yüzüncü yılında, Belçikalı Türkler kendilerini söz hakkı verilmeden yargılanmalarını protesto etti. Belçikali Türkler Platformu'nun, Brüksel Kuzey İstasyonu'nda organize ettiği gösteriye yaklaşık bin kişi katıldı. Meydana Türkiye ve Belçika bayrakları hariç herhangi başka siyasi bir simge alınmadı. Belçikalı Türkler ‘Beni de dinle’ ve ‘Ben de oradayım’ sloganlarıyla tüm dünyaya seslerini duyurmaya çalıştı.

TÜRKLER ÖNYARGILARA VE DAYATMALARA MARUZ KALIYOR

BTP Kurucu Başkanı Yılmaz Özcan yaptığı konuşmada, Belçika’da önyargılara ve dayatmalara maruz kaldıklarını ifade ederek, "Tarihi parlamentolar değil, tarihçilerin yazması gerekirken, peş peşe alınan kararlarla sözde Ermeni soykırımı iddialarını ve muhtelif belediyelerde açılan anıtlar, parlamentoda bekleyen inkarcılık yasaları, ülkedeki eşit vatandaşlık hakkımız neredeyse yok edilmiştir." dedi. Özcan, ikinci sınıf vatandaş pozisyonuna düşürüldüklerini ve toplumsal barıştan endişe duyduklarını söyledi.

BTP yöneticilerinden Gürsel Kum ise Belçika-Türk toplumunun muhatap alınmadığını, söz hakkı tanınmadığını ve susturmaya yönelik girişimler yapıldığını belirtti. Kum, “Sözde Ermeni soykırım iddialarına yönelik olarak Belçika parlımentolarinda tasarıların hazırlanması, belediyelerce çeşitli kisveler altında Türk toplumunu suçlu gösteren, tarihi ve bilimsel gerçeklikten uzak anıtların dikilmesi; seçilmiş siyasetçilerimizin konuyla ilgili baskı altına alınıp konuşturulmamaları, en temel haklardan biri olan ifade özgürlüklerinin kısıtlanması, hatta sindirilmeye çalışılmaları, asla kabul edebileceğimiz bir durum değildir.” dedi.