Belçika'nın Genk Belediyesi kurbanları uyuşturmadan kesilebilmesi için var olan geçici kesimhaneyi kalıcı kesimhaneye çevirmek için harekete geçti. Ancak Müslümanların yaşadığı diğer belediyelerde bu imkan olmayacak. Vatandaşlar ya Belçika’da kurban kesemeyecek ya da kurbanlarının uyuşturularak kesilmesine onay verecek. Vatandaşların neredeyse tamamı kurbanlarının uyuşturulmasına sıcak bakmıyor. Heusden-Zolder Belediye Başkan Yardımcısı Engin Özdemir, özellikle maden bölgelerinde yaşayan Müslüman topluluğun bayramları hüsrana döneceğini söyledi.

Belçika'da hayvan refahından sorumlu Flaman Bakan Ben Weyts’in geçici kesimhanelerde kurbana uyuşturma şartı getirmesinin ardından her kesimden tepkiler gelmeye devam ediyor. Geçtiğimiz sene Flaman Bölgesi'nde yaklaşık 27 bin kurban kesilirken bu sene bu sayıya ulaşılması imkânsız olarak görülüyor. Genk Belediyesi geçici kesimhaneyi ek yatırımlarla kalıcı mezbahaya çevirerek bir çözüm bulurken diğer belediyelerin çözüm bulamayışı Türk asıllı vatandaşları alternatif yol arama itti.

“EVİMİZİN BAHÇESİNDE KESMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Heusden-Zolder Belediyesi'nde yaşayan Türk asıllı vatandaşlar kurbanı uyuşturarak kesmeye sıcak bakmazken bazı vatandaşlar bahçelerinde kaçak kesim yapacağını söyledi. Cezaya katlanacağını söyleyen Oktay Sönmez isimli vatandaş kurbanını kesinlikle uyuşturarak kesmek istemediğini vurguladı. Alternatif olarak kurbanını evinin bahçesinde keseceğini söyleyen Sönmez, "Kendi evimin bahçesinde gizlice kesmeyi düşünüyorum. Yasak olduğunu biliyorum ama cezaya da artık katlanırız." şeklinde konuştu. Mustafa Gürbüz isimli bir başka vatandaş ise uyuşturma şartı sebebiyle kurban kesmeyeceğini söyledi. Gürbüz, "Alternatif olarak Türkiye’ye veya başka ülkelere göndeririz. Başka bir çare göremiyorum." dedi.

“GENK’TE HER SENE 1200 KURBAN KESİLİYOR”

Genk Belediye Başkan Yardımcısı Ali Çağlar, Bakan Ben Weyts’in bu kararından sonra daha önce yatırım yaptıkları geçici kesimhaneyi kalıcı mezbahaya çevirerek hayvanları uyuşturmadan kesebileceklerini söyledi. Çağlar, "Çok amaçlı inşa edilen binamızı geçici kesimhane olarak kullanıyorduk. Uyuşturma şartı gelince bu kesimhaneye ek yatırım yaparak mezbaha statüsüne çeviriyoruz. Genk’te yaklaşık bin 200 kadar kurban kesiliyor ve yaptığımız hesaplara göre ilk gün bu kapasiteye ulaşmak doğrultusunda çalışmalarımızı yapıyoruz." şeklinde konuştu. Çağlar, kalıcı mezbahalarda şartların daha zor olduğu için kurban kesimi yapacak kişilerin sertifikalı olması gerektiğini ve görevli olmayanların kesim öncesi ve sonrası içeri giremeyeceğini söyledi.

"MÜSLÜMANLARIN KURBAN BAYRAMLARI HÜSRANA DÖNECEK"

Heusden-Zolder Belediye Başkan Yardımcısı Engin Özdemir ise Flaman hükümetini ve Hristiyan Demokratlar Partisi'ni (cd&v) eleştirdi. Özdemir, Bakan Weyts’ın göreve gelmesinin ardından ilk işinin Müslümanlara ve İslam’a saldırmak olduğunu söyledi. Özdemir, "Cd&v'yi anlamakta zorluk çekiyorum. Sormazlar mı siz bu hükümetin ortakları değil misiniz? Biz Sosyalist Parti olarak üç defa kanun teklifi verdik. Üçü de komisyondan geri döndü. Hristiyan Demokratlar Partisi (cd&v) ret oyu verdi. Şimdi de masum rolü oynuyorlar. En çok darbeyi de Limburg bölgesinde yaşayan Müslümanlar yiyecek. Çünkü hiçbir belediye hazırlıklı değil. Daha çok maden bölgelerinde yaşayan Müslüman topluluğu gerçekten bayramları hüsrana dönecek." şeklinde tepkisini dile getirdi.