Fransa'da bir belediye başkanının 'ülkede İslam inancı yasaklansın' çağrısı büyük tepki çekti.

Fransa'nın güneyinde yer alan Venelles'in ana muhalefetteki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Belediye Başkanı Robert Chardon, Twitter'da Nicolas Sarkozy'ye seçmenlerinin direkt soru sorma imkanı sağlayan #NSDIRECT 'hashtag'ı ile attığı mesajda ülkedeki Müslümanları hedef aldı. Chardon, "Fransa'da Müslüman inancını yasaklanmalı -Robert Chardon Venelles Belediye Başkanı-" ifadelerini kullandı. Diğer paylaşımında da 2017 yılındaki cumhurbaşkanı seçimlerini kast ederek, "18 Ekim 2017'de Fransa'da İslam inancı yasaklanacak" iddiasında bulundu. Fransız belediye başkanı, İslam dininin Fransa'da yasaklanacağını iddia ettiği 18 Ekim tarihi de Fransa için sembolik öneme sahip. 18 Ekim 1685'te Fransa Kralı 14. Louis, Fransa'da Katolik mezhebi dışındaki inançları yasaklamıştı.

"CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY OLACAĞIM"

Belediye Başkanı Robert Chardon'un paylaşımları kısa süreli şaşkınlığa yol açarken, Chardon'un Twitter hesabının ele geçirilmiş olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Le Monde gazetesinin ulaştığı Venelles Belediye Başkanı Chardon ise büyük tepçi çeken tweet'lerin kendisi tarafından yazıldığını doğruladı. Chardon, gazeteye Fransa'nın problemini çözmenin tek yolunun İslam'ın yasaklanması olduğu sözlerini tekrarladı. Önerisini gerçekleştirmek için 2017 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de aday olacağını söyledi. Ayrıca Nicolas Sarkozy'nin, önerisine vereceği cevabı da beklediğini aktardı.

SARKOZY KINADI, 'İHRAÇ' İSTEMİYLE DİSİPLİN KURULUNA SEVK EDİLDİ

Robert Chardon'a Twitter üzerinden cevap veren Sarkozy ise belediye başkanını sert ifadelerle eleştirdi. Sarkozy, "Laiklik sınırlarını aşan bu ifadeyi kınıyorum." diye yazdı. Sarkozy, laikliğin her insanın dinini yaşama hakkının güvencesi olduğunu ifade etti. UMP Genel Başkan Yardımcısı Nathalie Kosciusko-Morizet de "UMP parti politikalarıyla hiçbir ilgisi olmayan bu saçma ifadelerden dolayı belediye başkanı ihraç istemiyle parti disiplin kuruluna sevk edilecek." dedi.

"SÖYLEMLERİ BİRKAÇ HAFTADIR RADİKALLEŞTİ"

2012 yılında selefinin hayatını kaybetmesi üzerine 8 bin nüfuslu şehrin belediye başkanlığı koltuğuna oturan Chardon, 2014 yılında Sarkozy'nin partisi UMP'den aday olmuş ve yeniden seçilmeyi başarmıştı. Venelles'in UMP'li bir belediye meclisi üyesi ise Le Monde gazetesine yaptığı açıklamada, ağız kanseri ile mücadele eden Robert Chardon'un söylemlerinin birkaç haftadır giderek radikalleştiğini belirtti.